Боже, послухай благання

Боже, послухай благання,
Нищить недоля наш край.
В єдності сила народу,
Боже, нам єдність подай.

Боже, здійми з нас кайдани,
Не дай загинуть в ярмі,
Волю зішли Україні,
Щастя і долю дай їй.

О, святий наш, Йосафате
Враз з нами Бога моли,
Щоб волю дав Україні,
Щоб завитав день свободи.

Молитовні набоженства - духовний скарб християнства

"Коли двоє з вас згодиться на землі
просити щоб там не було,
воно буде дано їм Отцем Небесним;
бо де двоє або троє зібрані в моє ім'я,
там я серед них"
(Мт, 18, 19 - 20)

Молитва, як засіб отримання ласки

Ще з катехитичної підготовки до першого святого причастя кожен християнин повинен пам'ятати, що Божа ласка є необхідною для нашого спасіння. Це одна з головних правд святої віри. "Без Бога - ні до порога!".

Ми самі не здатні нічого: ані віддячитись Богові за його безмежну любов до нас, ані лише власними силами осягнути своєї остаточної мети - небесної Батьківщини. Зранена первородним гріхом, наша душа втратила "імунітет". Не можемо лише своєю силою постійно вберігатися не те що від легкого, але, навіть, від тяжкого гріха. Хочемо того чи ні, але рано чи пізно мусимо визнати: "Ми всього лиш слабкі люди". Потребуємо божої допомоги, Його особливого дарунку - ласки божої.

Божа ласка - це особлива Його участь, присутність у нашому внутрішньому житті. Незбагненний дотик до душі, через який ми стаємо здатні любити по справжньому, відчувати біль іншого, жертвувати собою, долати труднощі життя, своє лінивство, слабкість, і , наче, по щаблях драбини підніматись до Нього.

Це право на отримання ласки, яке Адам і Єва втратили в раю, нам заслужив Спаситель на хресті, тому маємо єднатися з Ним щоб осягнути благодать. Через молитву ми з'єднуємо своє серце, свій розум і волю з Христом, визнаємо свою неміч і вдячність за його безцінну жертву, яку Він приніс Отцю задля незбагненної любові до своїх бунтівливих сотворінь.

Багатство молитовних форм

Існує багато способів молитви, можемо прославляти Господа усно (устами) або роздумувати про приклад Його життя, Його неустанну турботу над нами, ціну нашого спасіння... Найбільше приближаємось до Хреста Господнього на Святій Літургії, найвищій молитві і правдивій жертві Спасителя.

Впродовж історії християнства молитва набула різних форм. Ісус Христос навчив нас молитви до Отця небесного: "Отче наш", на Тайній Вечері, яка була першою безкровною жертвою Нового Завіту Господь випрошує благодаті для своєї Церкви словами "архієрейської молитви". Апостоли, очікуючи Зішестя Святого Духа дев'ять днів перебувають на спільній молитві - першій дев'ятниці. На основі вітання Архангела Гавриїла до Непорочної Діви десь з XII століття повстала молитва "Богородице Діво".

Пізніше повстають все нові і нові форми набоженств, які Свята Церква вводить у свою практику. Багато з них також були подаровані людям через різні об'явлення. Для прикладу, святий Домінік отримує від матері Божої молитву на вервиці, свята Марія Маргарета Алякок бачила у видіннях 1673 - 1674рр. огорнуте терновим вінком і охоплене полум'ям любові Серце Христове і отримує обітницю для Його почитателів, святому Симону Стоку в 1251 році Мати Божа дарує свій параман, як знак особливої опіки, свята Фаустина Ковальська мала в 1931 році об'явлення образу Божого Милосердя і прохання Спасителя про відповідну набожність.

Наші і "не наші" набоженства

Кожне набоженство має своє походження, час і місце виникнення, історію поширення, але всі вони мають одну найвищу мету - звернути погляд і серце людини до неба. Не кожний вид богопочитання відразу поширився у всій вселенській Церкві, певні набожності можуть мати локальний характер, як вшанування певного чудодійного образу чи іншої реліквії, але хіба такий духовний скарб як молитва може мати "чіткі межі" свого культу? Хіба в Люрді, в Фатімі чи в Гваделупі об'явилась не та сама Божа Матір яка зображена на чудотворних іконах Гошева чи Зарваниці? Так само не можемо заперечити, що заклик до молитви на вервиці з Фатіми пролунав до людей всього світу, що Мати Божа прагнула рятувати не лише душі римо-католиків і не лише їхніми молитвами хотіла послуговуватись.

Українська Греко-Католицька Церква впродовж своєї історії також накопичила скарбницю молитовних практик, притаманних нашому обряду, або перейнятих від спільного багатства Вселенської Церкви і адаптованих до обрядових особливостей. Хіба можемо вішати ярлик "не наше" на такі способи прослави Бога, через які освятились наші блаженні, які облагороднювали душі цілих поколінь нашого народу? Чи маємо опустити прославу Серця Христового тільки тому, що ця практика прийшла до нас від римо-католиків? Хіба до наших душ Господь не горить любов'ю того самого Серця і, зрештою, невже Христос робив винятки між народами, коли просив вшановувати Своє Серце?

На жаль, сьогодні, задля екуменічного зближення з православними, ми все частіше чуємо вимогу так званого "очищення обряду", що фактично означає відкинення тих молитовних практик, котрі відрізняють нашу молитовну традицію від православної. В результаті отримуємо зовсім невтішний результат: позбавивши себе великого джерела ласки греко-католики самі охолоджуються у вірі і стають релігійно-байдужими, а православні при такій ситуації втрачають певний стимул до навернення, бо не бачать в католиках ні гарячої віри ні багатства молитви, до яких би хотілось тягнутись.

Отже відкриймо знову для себе ту невичерпну криницю божої благодаті і збагачуймо нашу віру незбагненною красою молитов, придбаних століттями. Бо коли будемо просити божих ласк тоді отримаємо, якщо будемо звеличувати Його ім'я в нашому народі то і наш народ буде благословенний.

Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

21 травня

Патріотично-національна проща до місця у Брюховицькому лісі, де було закатовано Володимира Івасюка

21 травня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

21 травня

Свята Літургія за вірних, які були переселені з с. Вільшаниця та с. Ліс

22 травня

Перенесення мощей Св. От. Николая Чудотворця - Відпуст в Бердихові

25 травня

Вознесіння Господнє - Відпуст в Янові

28 травня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

28 травня

Свята Літургія для родин

28 травня

Подячна проща до Матері Божої в Рокитне на закінчення шкільного й академічного року

___________