Ватикан заборонив називати психіатричні лікарні католицькими після згоди на евтаназію

Бельгійське згромадження «Брати милосердя» вирішило покинути 15 психіатричних клінік, які йому належали, після того як Конгрегація науки віри постановила заборонити цим осередкам використовувати у назві слово «католицький». Така заборона спричинена тим, що керівництво дає згоду на проведення пацієнтам евтаназії.

Рішення Апостольської Столиці  було надіслано 30 березня листом, в якому стверджується, що «психіатричні клініки, якими управляє провінційний уряд Товариства Братів милосердя в Бельгії більше не можуть вважатись католицькими установами».

Генеральний настоятель «Братів милосердя», брат Рене Стокман у зв’язку з цим заявив, що монаше згромадження «змушене покинути свої психіатричні осередки в Бельгії». Він зазначив, що це болюче рішення, оскільки згромадження є першопрохідцем у сфері психіатричної опіки в Бельгії.

Рішення Ватикану кладе край суперечці, що триває вже роками між «Братами милосердя» і корпорацією, що управляє їхніми клініками в Бельгії. У 2017 році правління клінік, більшість якого становлять миряни, прийняло рішення дозволити проводити евтаназію їхнім пацієнтам. Керівником цього правління є колишній прем’єр Бельгії, а в 2009-2014 рр. перший постійний глава Ради Європи, Герман ван Ромпей. У 2017 році двоє з трьох монахів, що входили до ради правління, підтримали рішення про евтаназію, але їхня каденція завершилась наприкінці вересня 2018 року і не була відновлена.

В рамках вирішення цього питання Апостольська Столиця скерувала до Бельгії апостольського візитатора, єпископа Яна Хендрікса з Амстердаму, котрий не досягнув жодних кроків назустріч, ані не побачив бажання знайти «реальне рішення, яке дозволило б уникнути будь-якої форми відповідальності установи за евтаназію».

Конгрегація науки віри наголосила, що «евтаназія залишається недопустимим актом, навіть у крайніх випадках».

Джерело: rodyna.org.ua