СВІТ МОВЧИТЬ ПРО НАПАДИ ІДІЛ НА ЦЕРКВИ В МОЗАМБІКУ

Значно погіршується ситуація на півночі Мозамбіку, де терористи Ісламської держави регулярно атакують католицькі церкви та місії впродовж декількох місяців.

– Напади мають щораз більше релігійний характер, а світ повністю заплющує на це очі», – каже єпископ Луїс Фернандо Марія Лозано, який працює в провінції Кабу-Делгаду, що найбільше страждає від нападів.

Понад 200 тис. людей нещодавно втекли з регіону, побоюючись життя. Зі спустошених парафій ординарій єпархії Пемба також евакуював катехитів, священників та монахинь. – Багато хто хоче повернутися, але поки ситуація не стабілізується, про це не можна думати, – наголошує єпископ Марія Лозано. Він згадує серію нападів на церкви та каплиці перед Великоднем. На території місії Найсвятішого Серця Ісуса зловмисники спалили святиню, починаючи зі підпалювання лавок, знищили також статуї Марії та Ісуса.

Нападники декларуються як члени так званої Ісламської держави. Однак єпископ Лозано переконаний, що за атаками стоїть якесь місцеве угрупування, яке підтримують іноземні найманці. Ці райони багаті на поклади корисних копалин, і вони є основною ціллю терористів, які, сіючи страх, позбавляються свідків їхнього розкрадання. Ординарій єпархії Пемби зазначає, що серйозне занепокоєння викликає те, що після серії нападів на села, школи та клініки атаки зараз націлені, насамперед, на церкви.

Єпископ Марія Лозано також нагадує, що те, що відбувається в цій місцевості, оповите змовою мовчання. Багато журналістів, які займалися цією темою, зникли, а матеріали, які вони записали, конфіскувала влада. Таку ситуацію нещодавно перервав Папа Франциск, який торік відвідав Мозамбік. У своєму повідомленні «Urbi et Orbi» він прямо вказав на серйозну гуманітарну кризу в провінції Кабу-Делгаду.

– Йдеться про понад 200 тис. людей, яким довелося тікати звідти. Це очевидна несправедливість. Це дуже бідне населення, яке в результаті чергового конфлікту втрачає все, що має, – наголошує єпископ Лозано. Він також просить конкретної допомоги та солідарності зі своїм народом, щоб вони могли знову жити в мирі. Він вказує, що мовчання і байдужість світу означатимуть для них кінець.

Джерело: catholicnews.org.uа