Папа Франциск закликає молитися за сім’ю

Перед початком сьогоднішньої Святої Меси Папа Франциск закликав молитись за сім’ї. А у проповіді Єпископ Рима пригадав, що віра в Ісуса веде до радості та свободи.

«Сьогодні відзначаємо Всесвітній День Сім’ї: молімось за сім’ї, щоб у них зростав Господній Дух, дух любові, пошани, свободи», – цими словами Папа впровадив вірних у 15 травня 2020 року, повідомляє Vatican News.

Апостоли йдуть навертати поган

Цього дня проповідь Вселенського Архієрея ґрунтувалась на біблійному уривку з книги Діянь Апостолів (див. Діянь Ап. 15, 22-31), у якому Богом натхненний автор розповідає про святих апостолів Павла і Варнаву та інших учнів, які були послані в місто Антіохію, аби проповідувати серед поган Добру Новину про Ісуса. В листі, який Христові апостоли написали до нових християн Антіохії, передавши його через проповідників, подані певні вказівки щодо того, як повинні поводитись новоохрищені, що не належать до ізраїльського народу, зокрема, в питанні обрізання. Як наголошує біблійний текст, Закон Мойсея про обрізання, на переконання апостолів, не повинен торкатись християн, які навертаються з поганства.

Час миру та колотнеч

Як зазначив Папа, читаючи книгу Діянь Апостолів, можемо зауважити, що в первісній Церкві на початках панував мир, однак, цей період був також і часом переслідувань та колотнеч. І, власне, про одну із колотнеч у лоні першої спільноти Христових учнів розповідає цей біблійний уривок: суперечка про обрізання нових учнів, що походили з поганських народів. Адже деякі християни-юдеї вважали, що всі без винятку повинні виконувати закон обрізання та дотримуватись інших релігійних практик, зобов’язуючих ізраїльтян. На їхнє переконання, якщо хтось із поган хоче стати християнином, то спершу він повинен стати юдеєм. Отож, довкола цього питання виникало багато дискусій та суперечок.

Свобода Святого Духа

Як зазначив Святіший Отець, ці дискусії між християнами-юдеями та християнами, наверненими з поганства, заторкували ряд важливих питань: про свободу Святого Духа, про безкорисливість Воскресіння Ісуса та про благодать. За словами проповідника, ці християни-юдеї, які відстоювали ригористичні позиції дотримання єврейського закону, були ідеологами та своїми стараннями обмежували свободу Святого Духа. Вони не досвідчили в своєму житті радості Євангелія; для них вдосконаленням шляху наслідування Ісуса була строгість, ригоризм.

Папа підкреслив: «Суворість не є притаманною Доброму Духові, бо вона ставить під сумнів безкорисливість Спасіння, безкорисливість Воскресіння Ісуса. (…) Де панує ригоризм, там нема Божого Духа, адже Дух Божий – це свобода». Спасіння є безкорисливим даром для людини, Ісус помер і воскрес за людство безкорисливо: це не можна купити, за це не потрібно платити, це є даром! Саме тому й лист апостолів до християн Антіохії розпочинається такими словами: «Сподобалося Духові Святому і нам не накладати на вас жодного більшого тягаря, за винятком цього необхідного: стримуватися від ідоложертвенного, крові, задушеного і розпусти. Добре зробите, як цього будете стерегтися». Отож, вони підбадьорюють новонавернених християн та накладають на ний більш моральні обов’язки, а не потребу зберігати закон євреїв.

Божий Дух веде до радості

Дух закам’янілості завжди провадить до колотнеч, однак, цей біблійний уривок показує, як Божий Дух веде до свободи, до миру, до радості. Стосунки із Богом, взаємини з Ісусом Христом не є торгом: «Я тобі даю це, а Ти мені – інше». Ісус називає нас друзями, Його дари є безкорисливими.

«Просімо у Господа, щоб Він допоміг нам відрізняти плоди євангельської безкорисливості від плодів неєвангельської строгості та щоб звільнив нас від будь-яких замішань тих, хто ставить віру, життя віри нижче казуїстичних приписів, тих приписів, які не мають сенсу. Я не маю на увазі Заповіді, але ті приписи, які не мають сенсу. Нехай Він звільнить нас від цього духа закам’янілості, який відбирає у нас свободу», – завершив проповідь Папа Франциск.

Джерело: credo.pro