Чергові профанації у США — не вандалізм, а злочини з ненависті до віри

Віруючі в Сполучених Штатах безсилі проти хвилі нападів на християнські місця культу, яка зростає. Щотижня фіксуються нові випадки. Зазвичай вони пов’язані з антирасистськими протестами. Церква вимагає, щоб ці злочини кваліфікувалися законом як акти ненависті.

Нещодавно в Колорадо Спрінгс облили фарбою статую Божої Матері, а статуї Ісуса Доброго Пастиря відбили голову. Ще раніше широкий розголос викликали повалення пам’ятників св.Юніперу Серра, апостолу Каліфорнії. За останні тижні горіли два храми. Один із них — історична місія, створена св.Юніпером. Поліція ще не встановила, чи це був підпал. Друга пожежа сталася минулої суботи в парафіяльному храмі в Окала у Флориді. Цього разу поліції вдалося затримати підпалювача, який спочатку протаранив двері храму, а потім облив бензином підлогу й підпалив, — повідомляє Vatican News.

Також минулими вихідними у Бостоні та Нью-Йорку сталися акти вандалізму проти статуй Божої Матері, пише КАІ. У суботу, 11 липня 2020р., невідомий злочинець підпалив пластикові квіти під статуєю в церкві св.Петра в Дорчестері, у Бостоні. Вогонь перекинувся на статую, пошкодивши її обличчя та руки. Другий випадок з оскверненням статуї Марії стався в п’ятницю в Ельмхерсті (Квінс) у штаті Нью-Йорк, на подвір’ї місцевої католицької школи та семінарії. На статуї хтось написав великими літерами «Ідол». Директор школи, о.Джеймс Курлой, назвав це «вчинком ненависті».

Можливо, зміна ставлення до цих інцидентів відбудеться завдяки позиції архієпископа Томаса Венскі. Після того, як на терені його дієцезії повалили статую Ісуса Доброго Пастиря, він вимагає змінити кваліфікацію таких злочинів. І судова система, і значна частина громадськості розцінює їх як звичайні акти вандалізму чи навіть витівки молоді. Натомість архієпископ Венскі хоче, щоб вони переслідувалися законом як злочини з ненависті до віри і Церкви. У цьому конкретному випадку зрозуміло, що це не була випадковість чи пустощі. Щоб повалити таку важку статую, треба було добре підготуватися, — каже священник цієї парафії о.Едвальдо ДаСільва і додає, що його спільнота молиться за нападників. На постаменті статуї Ісуса Доброго Пастиря вірні написали: «Бог перемагає зло».

Джерело: credo.pro