НІДЕРЛАНДИ: ХОЧУТЬ ЗАПРОВАДИТИ ДОСТУП ДО ЕВТАНАЗІЇ УСІМ, ХТО ПРОЖИВ 75 РОКІВ

До парламенту Нідерландів подали проект закону, який розширить використання евтаназії. Він буде доступний для всіх, хто досяг 75 років, незалежно від стану їхнього здоров’я, оскільки, на думку авторів, життя вже можна вважати прожитим у цьому віці.

Уже сьогодні евтаназія є причиною понад 4% всіх випадків смерті в Нідерландах. Це вимагає згоди лікаря або психіатра. Достатньо двічі зустрітися з так званою особою, яка супроводжує в кінці життя. Вона має перевірити, чи рішення людини, яка хоче отримати евтаназію, є вільним, продуманим і постійним.

Невідомо, скільки часу триватиме законодавчий процес у нідерландському парламенті. Відомо, що певною перешкодою для цього проекту можуть стати  останні дослідження, проведені Університетом гуманітарних наук в Утрехті. Його суб'єктом були особи старше 55 років, які хотіли померти, хоча не страждали від жодного серйозного захворювання. На думку вчених, воля до смерті пов'язана не з віком, а з іншими чинниками, такими як страх за майбутнє, фінансові проблеми, турбота про здоров'я, самотність та відчуття тягаря для інших. У таких ситуаціях, звичайно, не можна говорити про прожите життя. Також виявили, що бажання евтаназії не є незворотнім.

Джерело: vaticannews.va