Ефіопія: з червня 2020 року вбито понад 500 християн

Один з ефіопських християнських лідерів закликав провести міжнародне розслідування в справі убивства кількох сотень християн, зокрема вагітних жінок, дітей і цілих сімей.

Убивства, скоєні під час нападів мусульманських екстремістів, тривають у регіоні Оромія з кінця червня 2020 року — повідомляє Vatican News. Регіон розташований на південь, південний схід та схід від столиці країни, Аддис-Абеби. За повідомленнями, загинуло понад 500 людей. Нападники походять із традиційно мусульманської етнічної групи оромо і є членами групи Qeerroo, тобто так званих «кавалерів» — чоловічого молодіжного руху оромо.

Бойовики, озброєні гвинтівками, мачете, ножами та списами, переміщалися від дверей до дверей на автомобілях, вишукуючи і вбиваючи християн. Діти часто були свідками жорстокого вбивства своїх батьків. У декого з нападників були списки християн. Бойовиків також підтримувала місцева влада, яка складається з мусульман регіону Оромія. Особливо шукали церковних активістів. Свідки подій розповіли, що поліція в багатьох випадках пасивно спостерігала, не реагуючи ні на що.

Деяким християнам вдалося врятуватися завдяки втручанню місцевих мусульман, які ризикували власним життям, щоб їх захистити. Екстремісти спалили, спустошили та зруйнували багато торгових закладів і будинків, які належали християнам. Тисячі з них, зокрема осиротілі діти й ті, хто вцілів після цього травматичного досвіду, втекли, побоюючись за життя. Вони знайшли притулок у храмах і культурних центрах.

Уряд Ефіопії на кілька тижнів відключив інтернет-зв’язок у регіоні, щоб обмежити підбурювання до насильства в соцмережах. Урядові сили правопорядку повільно втручаються, щоби стримати насильство, яке можна порівняти з жорстокими вбивствами в Руанді. Відбулися тисячі арештів — зокрема, місцевих чиновників, причетних до нападів. Ефіопські християни закликають зв’язатися з посольствами Ефіопії в різних країнах, щоби негайного зупинити жорстокість, яка зараз коїться в штаті Оромія.

Джерело: credo.pro