Архієпископ в Сан-Франциско підтримав протести проти заборони на молитовні зібрання

Архієпископ Сальваторе Корділеон підтримав протести проти заборони на молитовні зібрання, оскільки карантинні обмеження виродилися в «насмішку над Господом» і дискримінацію віри.

Католики Сан-Франциско проводять по неділях хресні ходи на знак протесту проти триваючих заборон на публічні богослужіння. «Багато місяців я молив міську владу від вашого імені, відстоював вашу потребу духовної втіхи богослужінь і спільних молитов в громаді одновірців, – сказав архієпископ Сальваторе Корділеоне (Salvatore Cordileone) в проповіді під відкритим небом після ходи. – Мерія нас проігнорувала. Ми довго і терпляче зносили несправедливість, і ось тепер прийшов час зібратися разом і свідчити про нашу віру і про верховенство Господа в нашому житті. Скажімо мерії – досить!»

Карантинні обмеження Сан-Франциско на храмові богослужіння залишаються одними з найсуворіших у країні. Мер Сан-Франциско Лондон Брід дозволила з 14 вересня молитви під відкритим небом біля храмів з лімітом в 50 осіб. Усередині храмів дозволені тільки молитви поодинці. Брід обіцяла, що з 1 жовтня ліміт на молитви в середині храму підвищать до 25 осіб. Однак це менше 1% місткості собору, як зазначає архієпископ Корділеоне. Раніше ліміт на служби під відкритим небом становив 12 осіб, а вхід до храмів був взагалі заборонений.

У той же час, готелі в Сан-Франциско давно відкриті; тренажерні зали працюють з лімітом в 10% місткості; роздрібні магазини – в 50%, а торгові центри – в 25% місткості. Відомчі тренажерні зали (для поліції та інших держслужбовців) давно працюють без обмежень. Крім того, нагадує архієпископ, з 14 вересня працюють без обмежень багато підприємств з тісним особистим контактом, в тому числі перукарні, манікюрні та масажні салони. Але прихожан і раніше допускають в храм строго по одному.

«Молитви поодинці в цьому величезному Соборі? – обурюється архієпископ. Яка насмішка. Вони глузують над нами, і, що ще гірше, вони насміхаються над Господом». Парафіяни під час ходи несли гасла «Ми важливі: звільніть месу!» Недільна меса під відкритим небом, що проводилася архієпископом Корділеоне, зібрала близько 1500 чоловік. У проповіді він зазначив: «Вищий закон – це любов до Бога і ближнього, і цей закон вище людських законів, що встановлюються державою. Влада вимагає, щоб ми повернулися спиною до Бога і потреб ближнього. Нас постійно ставлять в кінець черги. Нас, багатих і бідних, які живуть тут багато поколінь і об’єднаних католицькою вірою – ставлять в кінець черги через нашу віру».

Юристи фірми Becket, що захищає свободу віросповідання, повідомляють, що шість штатів (Каліфорнія, Невада, Вірджинія, Нью-Джерсі, Коннектикут і Мен) – дискримінують віруючих, коли тримають храми на карантині, при цьому знімаючи карантин з мирських підприємств. Влада Сан-Франциско строго стежить за діяльністю католицьких храмів в місті і неодноразово виносила попередження єпархії за порушення карантинних норм. «Ця навмисна дискримінація зачіпає всіх нас. Так, дискримінація, тому що так це і називається “, говорить Корділеоне.

Архієпископ навів дані наукової статті в журналі Real Clear Science. Лікарі в ній вказують, що не знайшли доказів підвищеної небезпеки зараження в церковних службах, за умови дотримання заходів профілактики, і не зафіксовано жодного спалаху коронавірусу через відвідування храмів. Крім того, нагадує духовний наставник, багато проблем Сан-Франциско – бездомність, наркоманія і злочинність – кореняться у відмові від Бога. «Нашого благословенного Господа відкрито висміюють під радісні усмішки культурної еліти, – каже пастир. – Священні символи нашої віри піддаються оскверненню і богохульству, при гарячому схваленні тих, хто виступає за взаємну повагу і толерантність, і в той же час відкрито дискримінує нас. У нашій боротьбі за справедливість ми боремося на славу Господа. Я закликаю кожного католика в місті і країні і далі бути законослухняним громадянином, дотримуватися розумних норм охорони здоров’я і служити своїй громаді – незважаючи витончені знущання, яким нас піддають. Такий шлях Господа, і такий шлях нашої віри і служіння нашого Господа».

Джерело:.rodyna.org.ua