74% французьких мусульман погоджуються з цінностями ісламу, а не держави

Різка радикалізація молодих мусульман у Франції викликає щораз сильніший неспокій. Цю проблему прокоментував один із провідних знавців ісламу професор Ремі Браґ — філософ релігії, лауреат Премії Рацінґера.

На думку професора, небезпечно те, що у Франції не бажають назвати проблему на ім’я. Влада неспроможна визнати, що в неї проблема з ісламізмом, який бурхливо розвивається в колись християнській державі, повідомляє Vatican News.

Тим часом, як показали нещодавні дослідження, 45% молодих мусульман усвідомлюють, що їхню віру неможливо узгодити з цінностями французького суспільства. І перед лицем цієї неминучої конфронтації 74% з них надають першість ісламу.

На думку професора Браґа, внаслідок занедбань, погорди і цинізму з боку держави у Франції виникли «втрачені території» — конкретні дільниці, де певна частина молоді вже вголос і рішуче стверджує, що не підкоряється законам республіки, бо вище за них ставить закон шаріату. Вони повертаються до стародавнього поділу світу на ісламські території і території завоювання, тобто «світ невірних», яких повинен підкоритися ісламу.

Французький філософ і релігієзнавець вважає, що його країна не потребує нових юридичних інструментів для боротьби з цим явищем. Досить буде, коли законів стануть дотримуватися. Однак він застерігає, щоб не очікувати, що стосунки з мусульманами можна будувати на тій самій основі, що вже сформована з католиками після різкого відділення Церкви від держави в 1904 році. Факт, що після Першої світової війни католицькі й світські течії французького суспільства зуміли виробити згідну форму співіснування, випливав із того, що їх єднала велика любов до батьківщини, до її історії, мови, культури та літератури. Сьогодні ж схоже на те — і дослідження це показують, — що частина французького суспільства вже не поділяє цих почуттів, ба навіть ненавидить країну, яка прийняла їх у гості, — сказав професор Ремі Браґ в інтерв’ю для щоденного видання «Le Figaro».

Джерело: credo.pro