Навала джихадистів у Мозамбіку

Джихадисти, пов’язані з так званою Ісламською державою, сіють смерть і нищення на півночі Мозамбіку.

Фундаменталісти прагнуть переходити владу в регіоні і створити незалежну державу. В жовтні ситуація вийшла з-під контролю. Місіонери б’ють на сполох, допомоги, яку надає Церква, замало, щоб забезпечити страдницькому населенню нормальні умови життя, пише Vatican News.

Укотре голос у цій справі забрав на міжнародній арені ординарій дієцезії Пемба. Вона лежить у провінції Кабо Дельґадо, де ісламісти нещодавно викрали, а потім повернули двох сестер-черниць. Храми атаковані, але на прицілі залишаються насамперед сім’ї, які не бажають іти на співпрацю з ісламістами. Після того, як вони в серпні перейняли контроль над портовим містом Мосімбор да Прая, їхні сили зросли, бо тепер вони можуть морським шляхом вільно привозити зброю і розширити прибуття найманців. «Усе це вказує, що вони прагнуть створити в Мозамбіку форпост Ісламської держави; ситуація дуже тривожна», — каже італійський місіонер о.Роберто Мавер, який працює в Мозамбіку.

«Провінція Кабо Дельґадо — одна з найбагатших у цій країні. Там величезні поклади рубінів і газу. Це дуже ласий шматок. На жаль, збагачуються на цьому переважно міжнародні концерни, а місцеве населення надалі терпить біду, — каже Ватиканському радіо о.Мавер. — Уже три роки як ці страждання посилюються атаками джихадистів. Останнім часом тисячі людей у паніці покинули свої домівки. Держава неспроможна впоратися з цією ситуацією. Екстремісти прекрасно підготовлені, володіють найсучаснішою зброєю. Вони використовують труднощі молоді, щоби перетягнути її на свій бік. Ми зараз допомагаємо 300 тисячам біженців, які живуть у катастрофічних умовах. Потрібна термінова міжнародна допомога. Карітас і місцева Церква не здатні гарантувати їм належні умови життя. Священники і сестри-черниці не покинули людей, залишаються з ними також і в часи страждання».

Свою солідарність із мешканцями Мозамбіку вже в серпні висловив Папа Франциск. Про драматичну ситуацію він тоді розмовляв по телефону з ординарієм дієцезії Пемба, єпископом Луїсом Фернандо Лісбоа. За дорученням Святішого Отця, вже тоді для біженців із провінції Кабо Дельґадо вирушив перший транспорт гуманітарної допомоги, який організував ватиканський Дикастерій цілісного розвитку людини.

Джерело: credo.pro