Китай перетворює церкви на фабрики та «культурні центри»

Для того, щоб християни не відвідували богослужінь, Комуністична партія Китаю (КПК) руйнує церкви й перелаштовує культові приміщення, перетворюючи їх на місця розваг, заводи або «культурні центри», що пропагують соціалістичні цінності президента Сі Цзіньпіна.

Видання “Bitter Winter“, яке відстежує порушення релігійної свободи в Китаї, повідомляє, що у квітні влада району Гуансінь у місті Шаньграо закрила стару місцеву церкву за «організацію незаконних зборів» та відмову приєднатися до Церкви Триєдності.

Наступного місяця храм був перетворений на «Станцію цивілізаційної практики для нової ери» — загальнодержавний проєкт, започаткований КПК у липні 2018 року, щоб заохотити вірян відмовлятися від релігій та йти за партією.

«Партійні агітаційні плакати були вивішені скрізь у місці проведення богослужінь, а всередину були занесені столи для настільного тенісу», — сказав один із членів церкви виданню “Bitter Winter“, додавши, що церковна громада зараз змушена збиратися в будинках вірян.

Церква була лише однією з багатьох, закритих КПК за останні місяці.

За даними “Bitter Winter“, минулого року в містах Ляньюньган і Суцянь на рівні префектури провінції Цзянсу було закрито понад 70 протестантських церков, у тому числі затверджена державою Церква Триєдності.

У серпні на засіданні директорів церков із трьома особами в місті Байлу, містечку в окрузі Гуаннань Ляньюньган, міські чиновники пояснили, що порожні церкви потрібно здавати в оренду або продавати.

Одну з церков, яка не використовувалася з моменту її закриття в червні минулого року, здали в оренду в серпні, а іншу продали того ж місяця. Інша — церква Ченьчжуан — була продана лише за 20000 юанів (близько 3000 доларів).

«Уряд викорінює церкви», — сказав пастор церкви.

У районі Шуян міста Суцянь закриту церкву переобладнали під меморіальний зал революційних героїв Китаю. Найняті урядом працівники зняли з будівлі хрест, замінивши його великим стовпом зі знаком «Бог любить світ». Над входом до церкви була вивішена вивіска із написом «Військова та політична аудиторія району Хуайхай».

«Церква тепер буде використовуватися для навчання молодого покоління про революційний дух Китаю», — пояснив сільський чиновник.

У окрузі Сіян Суцяня було зруйновано щонайменше три закриті Церкви Триєдності, а на їхньому місці побудовано клініку та фабрику одягу.

«Віруючих більше, ніж членів Комуністичної партії, і партія не завойовує серця людей, — пояснив сільський чиновник. — Уряд побоюється, що це призведе до нестабільності».

В останні роки з’являються численні повідомлення про те, що китайська влада замінює хрести прапором КПК та зображення Ісуса Христа на президента Сі на додаток до перетворення церков на будівлі для політичної діяльності. КПК також посилює тиск на церковних лідерів, щоб вони наповнили свої проповіді політичною ідеологією. Крім того, цензура почала вилучати слова «Христос» та «Ісус» з деяких публікацій, зокрема у китайських соціальних мережах.

Ці заходи є частиною розширеної стратегії КПК щодо припинення будь-яких організацій поза партією. Згідно з даними «Організації переслідування» Open Doors USA, Китай займає 23-е місце у списку з 50 країн, де найважче бути християнином. За підрахунками, у Китаї понад 60 мільйонів християн.

Майк Помпео, державний секретар США, нещодавно підкреслив, що стає все більш очевидним, що «КПК не є другом ні демократії, ні верховенства закону, ні прозорості, ні свободи судноплавства».

Джерело: slovoproslovo.info