Базиліку святого Марка у Венеції знову затопило

Через сильний вітер, що викликав неочікуваний підйом рівня моря, були підтоплені найдавніші частини собору св. Марка у Венеції.

“Ми знову опинилися у воді. Притвор повністю заповнений водою. Якщо так буде далі, внутрішні капели також будуть заповнені водою”, — повідомляє наглядач базиліки св. Марка.

Як зазначає КМЦ, типовий феномен “високої води” повернувся до Венеції після підйому рівня моря до 122 см. Через помилку експериментальної системи захисних бар’єрів “Мойсей” не було належної реакції на підйом води до критичних 130 см. Таким чином цінний час було втрачено. Очікується підйом рівня води до 145 см. Негода, що викликала підйом рівня води, поширилась на всю Італію і згідно з прогнозами триватиме до кінця тижня.

Венеція пережила сильний паводок трохи більше року тому – у листопаді 2019 р. Тоді пошкоджені були візантійські мозаїки базиліки, що вимагало втручання реставраторів. Завдані місту збитки становили майже 1 млрд. євро. Саме це спонукало до встановлення тестової захисної системи “Мойсей”.

Джерело: religionpravda.com.ua