Минулого місяця в Ефіопії вбили понад 200 християн

Війна, яка шириться по всій Ефіопії, може перетворитися в різанину християн. Лише минулого місяця в цій країні вбили понад 200 християн. Про це розповідає Анджей Каліновський, засновник католицького руху “Бетел”, що опікується людьми з інвалідністю.

З 2012 року Анджей Каліновський керує одним із відділів цього руху в Ефіопії.

Останній жорстокий погром християн стався на початку листопада 2020 р. – тоді було вбито понад 200 християн. Під час попереднього нападу загинуло понад 500 осіб, повідомляє Vatican News.

Сепаратистські настрої відзначено не лише в маленькій народності тіграй, яка стала відомою на початку листопада 2020 р. через повстання, що спалахнуло в цьому регіоні. Такі настрої набагато сильніші в значно численнішому племені оромо, яке становить 45,5% населення Ефіопії.

“Нинішній конфлікт може пробудити сепаратистські тенденції та призвести до кінця федерації племен. Оромо — як сплячий вулкан, який тільки й чекає свого часу. Мир там тимчасовий”, — вважає волонтер.

Про це можуть свідчити події, що сталися на території оромо останнім часом. На початку листопада там було вбито 200 чоловік через племінну приналежність. У липні загинуло понад 500 представників племені амхара, приблизно за 100 км від місця розташування дому Бетел, тобто в Дебре Зейїт. За повідомленнями місцевих джерел, цей напад був відповіддю на вбивство Хачалу Гундеса, співака з племені оромо, який загинув під час замаху в столиці.

“Йдеться не лише про сепаратистські настрої, а й про релігійні відмінності”, — каже Анджей Каліновський.

“Амхара — це християни, тоді як більшість оромо визнають іслам. Війна, мета якої — визволення регіону, може перетворитися в бійню християн. Оромо здатні на масові вбивства, про що свідчать останні події. Багато кого  посікли на шматки. Бойовики їздили від будинку до будинку і вбивали. У них були списки людей амхара, тобто християн. Поліція не втручалася, уряд теж відреагував кілька днів по тому, — розповідає Анджей Каліновський. — Люди з амхара були вражені, перелякані, бо вони вже встигли оселитися по всі Ефіопії. Головна сила оромо — це Фронт визволення оромо (OLF), що має збройне крило “Онег Шене” — організацію, засновану і керовану терористом Яваром, який зараз перебуває у в’язниці. Її мета — здобути незалежність для народу оромо”.

Джерело: religionpravda.com.ua