Парламент Іраку проголосив Різдво державним святом

Незважаючи на те, що населення Іраку на 98% складається з мусульман, цього року Різдво було проголошено державним святом по всій країні.

Парламент Іраку одноголосно проголосував за це рішення у середу, 16 грудня 2020 року. Це сталося за кілька місяців до історичного візиту Папи Франциска до Іраку.

Кардинал Луїс Рафаель Сако, Патріарх Вавилону Халдейського, під час зустрічі з президентом Іраку Бархамом Саліхом, що відбулася 17 жовтня 2020 року, запропонував поширити святкування Різдва на всю країну. Доти Різдво було проголошено національним святом лише одного разу — у 2008 році, як одноразовий захід. Відтоді ця практика не повторювалася. Регулярне офіційне святкування Різдва до цього моменту відбувалося лише у провінції Кіркук. Тепер же одне з найбільших християнських свят отримало постійний статус державного.

Бархам Саліх, курд, який навчався у Великій Британії, визнав значну роль християнських громад у відбудові Іраку та підтвердив готовність країни сприяти поверненню переміщених християн Мосулу та Ніневії, що рятувалися від джихадистської окупації.

Після успішного парламентського голосування кардинал Сако подякував президенту Саліху та членам парламенту «за обітницю блага їхнім співбратам-християнам».

На 5-8 березня 2021 року заплановано візит Папи Франциска до Іраку. Планується, що понтифік відвідає Багдад, Ербіль, Каракош, Мосул та Ур, що традиційно вважається батьківщиною Авраама. Це буде перший у історії Церкви папський візит до Іраку.

Єпископ-помічник Багдаду, Базіліо Ялдо, назвав голосування за надання Різдву статусу державного свята історичним, «оскільки Різдво сьогодні є святом для кожного іракця».

«Це дуже цінне послання і знак великої надії для християн та всіх мешканців Іраку, і воно неминуче пов’язане з майбутнім апостольським візитом Папи, — сказав він. — Це перший плід з тих багатьох, які, я сподіваюся, ми неодмінно ще побачимо у майбутньому».

Джерело: credo.pro