У Єрусалимі зайшли ритуальну ванну з часів Ісуса

Археологічні відкриття, які зробили останніми місяцями в околицях Гетсиманського саду в Єрусалимі, стосуються часів Ісуса та епохи хрестових походів.

У присутності кустодія Святої Землі о. Франческо Паттона та археологів, які проводили роботу, а також Аміта Реєма, що вивчає античність із боку ізраїльської влади, представили результати розкопок, що відбувалися в невеликому маєтку, розташованому за межами старого Єрусалиму, біля підніжжя Оливної гори, де Ісус молився після Тайної вечері, перед зрадою Юди та арештом.

Це місце впродовж століть стало ціллю паломництва. Будівництво першої базиліки датується візантійськими часами. Нинішня з’явилася завдяки міжнародній підтримці – звідси і назва: Церква всіх націй. Її побудували за проектом архітектора Барлуцці в 20-х рр. минулого століття. Щоб уможливити безпечний доступ до неї, під автомобільною дорогою викопали підземний тунель. Під час підготовки інфраструктури зробили надзвичайне відкриття: біля виходу з тунелю виявили цілу серію приміщень, сполучених зі старовинною Базилікою Агонії Ісуса, що датується хрестовими походами. Посередині тунелю зробили ще більше відкриття.

«Під час цих розкопок знайшли багато дуже цікавих елементів. У тій частині, де були приміщення стародавньої Базиліки Агонії Ісуса, випадково натрапили на висічену в скелі єврейську ритуальну ванну, що походить з І ст., – наголосив о. Алліата з Францисканського біблійного дослідження. Це головне відкриття, оскільки до сьогодні в Гетсиманії ніколи не знаходили жодної речі з часів Ісуса, тільки предмети з хрестових походів чи візантійських часів».

О. Алліата зазначає, що ритуальна ванна для купання дуже добре відповідає назві самого саду в Гетсиманії, тобто «прес», «місце видобутку олії». Під час виробництва олії чи вина побожний єврей, який їх готував, якщо хотів, щоб були кошерними, тобто чистими згідно із законом, повинен був належним чином готуватися, здійснюючи ритуальне миття у відповідній ванні.

Джерело: vaticannews.va