Фінляндія: парламентарку, що виступає проти абортів та ЛГБТ, переслідують за погляди. Їй загрожує ув’язнення

Портал «National Catholic Register» представив історію фінської парламентарки Пяйві Рясянен, яку за віру та антиабортивні переконання неодноразово переслідували та висміювали. Вона наголошує, що, незважаючи на напади, має намір захищати своє право на віру та християнське бачення світу.

Нещодавно Пяйві Рясянен викликали втретє на допит у відділок поліції у зв'язку з черговим розслідуванням щодо нібито її «агітації проти меншин». Парламентарка, яка говорила ще 7 років тому – тоді як міністр внутрішніх справ Фінляндії – що закон в її країні захищає тварин краще, аніж зачатих людей, сьогодні запевняє, що не має наміру відмовлятися від своїх поглядів. Їй загрожує два роки ув’язнення за проголошення переконань на основі вчення Біблії.

Остання заява Рясянен, яку зараз розслідують, була зроблена під час фінського телевізійного ток-шоу «YlePuhe», яке вийшло в ефір 20 грудня 2019 р. Темою зустрічі було: «Що Ісус думає про гомосексуалістів?» У програмі Рясянен представила вчення Біблії про Втілення, створення, гріх, Страшний суд і спасіння. «Я наголосила, що всі люди, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації, рівні для Бога, всі цінні, але водночас грішні, потребують відкуплення в Ісусі, щоб успадкувати вічне життя», – повідомила вона. Їй важко уявити, що це висловлювання можна вважати наклепом. Пяйві Рясянен наголошує, що захищає своє право сповідувати віру і зазначає, що свобода віросповідання має глибший вимір, аніж право дотримуватися певного погляду.

Її захисник Пол Коулман, виконавчий директор «ADF International», зазначив, що те, що відбувається з його клієнткою, є прикладом цензури. За його словами, європейські закони про мову ненависті загрожують свободі слова.

У 2013 р. слова Рясянен про те, що закони її країни захищають тварин краще, аніж зачатих людей, відлунювали по всьому світу. Унаслідок цього вона стала громадським ворогом для проабортивних середовищ. Їх розлютила правда, що медичним працівникам у Фінляндії та Швеції не дозволяли застосовувати клаузулу сумління та змушували робити аборти.

Пяйві Рясянен, яка має медичну освіту, порівняла аборт із різнею і вголос замислилася, чому коли тваринам не можна завдавати страждань під час забою, то не можна навіть говорити про страждання ненароджених під час аборту.

У червні 2019 р. проти неї розпочали розслідування щодо публікації у Twitter, яка критикує фінансування ЛГБТ-заходів за гроші вірних лютеранської громади, зокрема в офіційному спонсорстві гомосексуальної події «Pride 2019». Її твіт супроводжувався зображенням біблійного тексту з уривком із першого розділу Послання до Римлян (вірші 24-27).

За словами Коулмана, численні розслідування проти Рясянен є частиною більш широкої тактики, щоб ніхто не хотів висловлювати думки, за які буде мати наслідки перед правосуддям.

На думку адвоката, справа Пяйві Рясянен має бути рішучим застереженням для всіх у Європі. «Якщо вона – досвідчений політик, лікар, лагідна бабуся – може зіткнутися з численними допитами поліції, які тривають понад рік, просто для того, щоб озвучити свої переконання, то що може статися з нами?» – запитує він.

Джерело: catholicnews.org.ua