В Індонезії вбили католицького семінариста

У Джаяпурі, столиці індонезійської провінції Папуа, 24 грудня ввечері у канаві знайшли тіло католицького семінариста Жаге Сіла. Місцева поліція повідомила, що досі не може встановити особу злочинця чи злочинців.

Ця новина шокувала католицьку громаду як у провінції, так і в усій Індонезії. Державний комісар з прав людини Бека Улунг Хапсара попросив, щоби «поліція швидко розслідувала справу і знайшла винних у вбивстві», додавши, що «закон треба застосовувати рівноправно і прозоро».

Єпархія Соронг-Манокварі, до якої належав Сіл, отримала велике співчуття від релігійних та світських лідерів, які всіма силами засудили цей жорстокий вчинок.

«Я вражений його несподіваною і трагічною смертю. Наступного року він мав стати дияконом, а незабаром після цього і єпархіальним священником», – сказав о. Йохан, парох з єпархії Джаяпура, який особисто знав убитого семінариста. Він додав, що «Жагле Сіл був відважною людиною, цікавився потребами інших і не боявся говорити, особливо коли йшлося про справедливість».

Він часто займався соціальними справами, засудив «расизм щодо папуаського народу». Інформація про трагічну смерть знову звернула увагу на болючу ситуацію в індонезійській Папуа. У жовтні державна служба безпеки без усякої причини холоднокровно вбила мирянина католика Руфінуса Тігау, катехита з району Інтан-Джая.

На початку грудня 147 індонезійських католицьких священників закликали до діалогу та примирення задля врегулювання конфлікту в цьому регіоні. Вони засудили неодноразові акти насильства та постійне порушення прав людини, що скоюють сили безпеки країни. Вони вбили та поранили багатьох мирних жителів, католицьких і протестантських душпастирів, які працюють у районі, де переважають християни.

Джерело: catholicnews.org.ua