США: Батьки ненародженої дитини зможуть заборонити матері зробити аборт?

Два республіканські політики внесли в Теннессі законопроект, який дозволив би батькам ненародженої дитини перешкоджати матері абортувати дитину.

Сенатор штату Марк Поді та представник штату Джеррі Секстон ініціюють законодавство, причому Поді вносить законопроект в сенат штату, а Секстон вносить його в палату представників штату Теннессі. 

У законопроекті йдеться: “Людина може подати клопотання до суду, який має юрисдикцію у справах внутрішніх відносин, з проханням про заборону заборони жінці, яка вагітна ненародженою дитиною, робити аборт”.

Чоловік повинен був би подати клопотання до суду, а слухання повинно було відбутися протягом 14 днів.

Суд міг би видати судовий наказ про запобігання аборту на слуханні, де присутні обидві сторони, за умови дотримання певних умов. Заявник повинен довести, що він «є біологічним батьком ненародженої дитини відповідача; Існує обґрунтована ймовірність того, що респондент буде домагатися аборту до народження майбутньої дитини ».

Крім того, якщо пара не перебуває у шлюбі, чоловік повинен виконати “добровільне визнання батьківства …, яке не може бути скасовано”. Щоб чоловік довів, що він є батьком майбутньої дитини, йому не потрібно буде здавати ДНК-тест.

У коментарі Fox News Поді згадав, що мати також зможе висловити свою аргументацію, захищаючи свій вибір щодо аборту.

Якби судова заборона була винесена судом, відповідно до тексту запропонованого законопроекту, це “забороняло б респонденту шукати або робити аборт”. Якщо мати проігнорує рішення суду з цього приводу, суд міг би затримати її та покарати відповідача відповідно до закону”.

Запропоновані законодавчі акти, що стосуються життя, натрапили на гнівні реакції прихильників абортів в Інтернеті. Сенатор-демократ штату Теннессі Бренда Гілмор прокоментувала законопроект, засудивши спроби своїх республіканських колег захистити ненароджених: «Ми не можемо фінансувати наші школи в повній мірі, але ми можемо докласти максимум зусиль, щоб захистити лоно жінки», – написала вона.

У своїй заяві для Huffington Post Френсі Хант, виконавчий директор Теннессі “Адвокати з питань планування батьківства”, також атакувала законопроект, назвавши його “неконституційним, образливим і небезпечним. Ніхто не повинен мати повноважень приймати рішення щодо охорони здоров’я для когось іншого – ні судді, ні партнери, ні, звичайно, ґвалтівники, незалежно від батьківства ».

Однак, розмовляючи з Fox 17 News, Поді захистив законопроект, вказавши на права батька в житті майбутньої дитини. “Якщо він може довести в суді, що він є батьком, біологічним батьком, то він має права захищати життя його сина або дочки”.

Поді та Секстон прагнуть, щоб законопроект набув чинності “1 липня 2021 року, як  це вимагає суспільний добробут”. В даний час законопроект пройшов другий розгляд і був переданий на розгляд Комітету судової влади Сенату.

Опитування дослідницького центру Pew 2014 року показало, що 55% дорослих у штаті Теннессі вважали аборти незаконними у всіх або більшості випадків. 

У 2014 році в Теннессі вдалося прийняти поправку до конституції штату за життя, незважаючи на виклики у федеральному суді з боку організації, яка здійснює аборти “Плановане батьківство”. Поправка зазначає, що конституція не містить захисту “права на аборт або фінансування аборту”.

Крім того, у разі скасування рішення Верховного суду Роу проти Вейда 1973 року Закон про захист життя людини негайно набуде чинності, в результаті чого здійснити або спробувати зробити аборт буде тяжким злочином.

Двоє республіканських законодавців не вперше співпрацюють із законодавством про сім’ю. У 2019 році Поді та Секстон розробили законодавство, яке прагне заборонити одностатеві “шлюби” в штаті, зазначивши, що, незважаючи на рішення Верховного суду США Обергефелл проти Ходжеса від 2015 року про легалізацію одностатевих “шлюбів”, штат Теннессі вже прийняв закон штату та вніс зміни до його конституції, щоб обмежити визначення шлюб, як союз одного чоловіка та однієї жінки. Однак законопроект був провалений.

Джерело: rodyna.org.ua