Свобода евтаназії в Голандії. Нові медичні інструкції шокують

Більш того, як показує нове медичне керівництво, «немає необхідності, щоб лікар погоджував з пацієнтом момент і спосіб здійснення евтаназії».

У новому медичному керівництві щодо евтаназії в Нідерландах йдеться про дозвіл вводити пацієнтам з деменцією, які бажають вдатися до «самогубства за допомогою лікаря», сильнодіючі заспокійливі препарати, якщо існує ймовірність, що вони «прийдуть в збудження або сильне хвилювання або почнуть проявляти агресію». Крім того, «немає необхідності, щоб лікар погоджував з пацієнтом момент і спосіб здійснення евтаназії».

Медичні рекомендації були змінені Радою з контролю над евтаназією після недавнього рішення Верховного суду Нідерландів. У квітні 2020 року судді виправдали лікаря, який таємно ввів сильнодіюче заспокійливе пацієнтці, перш ніж вбив її.

Колишня лікарка будинку для людей похилого віку була засуджена за вбивство після того, як вона «приспала» свою 74-річну пацієнтку, яка страждала на хворобу Альцгеймера в пізній стадії. Пацієнтка раніше залишила вказівки, згідно з якими вона бажала евтаназії, коли відчує, що момент для цього настав. Однак, за наявними відомостями, вже перебуваючи в будинку для літніх людей, вона неодноразово відповідала на відповідні питання, що не хоче вмирати.

Незважаючи на це, лікар будинку для людей похилого віку таємно додала сильнодіючий седативний препарат до кави пацієнтки, після чого вбила її за допомогою смертельної ін’єкції. Незважаючи на дію заспокійливого, жінка все ж почала чинити опір ін’єкції. Тоді її зять уклав і утримував її, давши можливість лікарям ввести смертельну ін’єкцію. Згодом лікарка була засуджена за вбивство.

Однак Верховний суд скасував цей вирок. На думку суддів, зафіксоване раніше волевиявлення пацієнтки не слід розуміти буквально, якщо вона була вже нездатна дати згоду, а обставини евтаназії не відповідали передбаченому сценарію.

Голова Комітету з контролю над евтаназією Якоб Констамм схвально відгукнувся про нову редакцію керівництва з проведення евтаназії, оскільки воно заспокоює совість лікарів: «Тепер лікарі можуть менше побоюватися наразити себе на небезпеку, допомагаючи померти. Їм не доведеться настільки сильно боятися суду. Або наглядового комітету ».

Джерело: rodyna.org.ua