Апеляційний суд Британії відмовив матері у праві на підтримку життя її 5-річної доньки

Апеляційний суд Великої Британії та Уельсу підтримав рішення Вищого суду від 8 січня 2021 року про те, що лікарі можуть припинити підтримку життя п’ятирічної Піппи Найт попри незгоду її матері.

 

Таке рішення суд ухвалив у п’ятницю, 19 березня 2021 року.

У 2016 році у Піппи діагностували гостру некротичну енцефалопатію — рідкісну хворобу, що викликає множинні ураження мозку. Мати дівчинки, Пола Парфіт, зверталася до суду з проханням дозволити їй забрати доньку додому для того, щоб продовжувати лікування та підтримувати її життя за допомогою портативного апарату штучної вентиляції легень.

Конференція католицьких єпископів Англії та Уельсу заявила, що таке судове рішення «не визнає за дитиною властивої їй вродженої людської гідності». «Трагедія маленької Піппи Найт викликає глибокий сум, і я від усього серця молюся за неї, за її матір, за її родину, а також за медичних працівників, які доглядають її, та за суддів, що ухвалюють такі складні й драматичні рішення, — сказав єпископ-помічник Вестмінстерської дієцезії Джон Шеррінґтон, голова Комісії у справах захисту життя. — Піппа перебуває в тяжкому стані через своє рідкісне та складне захворювання. Католицька Церква вчить, що кожна людина має гідність, незалежно від її стану. Недостатня обізнаність не зменшує її цінності».

«Я не бачу жодних пояснень, чому суд і лікарі не дозволяють Піппі протягом двох тижнів випробувати портативний апарат штучної вентиляції легень для того, щоби з’ясувати, чи зможе вона повернутися додому, якщо лікарі дозволяють їй тривалий час перебувати поза межами лікарні за підтримки цього апарату», — сказала Пола Парфіт.

Згідно з висновком одного з суддів апеляційного суду, Вищий суд «мав право зробити висновок та заявити, що скасування лікування Піппи — законне та в її власних інтересах». «У цьому випадку закон покладає відповідальність за рішення на суд, а не на батьків», — заявив суддя Скотт Бейкер.

Товариство захисту ненароджених дітей (SPUC) оприлюднило заяву, у якій назвало день ухвалення рішення «невимовно сумним днем» і заявило, що це рішення «дозволяє відчаєві перемагати надію».

«Ця смілива дівчинка протягом останніх двох років боролася за життя кожним своїм подихом, однак суд вирішив, що ця битва була марною. Багато людей поділяють наше занепокоєння й тривогу з того приводу, що ми живемо у суспільстві, де до цінності людського життя ставляться з такою зневагою», — сказав Джон Дейган, заступник виконавчого директора SPUC.

«Наші думки зараз перебувають поруч із Полою, яка нещодавно з оптимізмом відзначала День матері, гуляючи під весняним сонцем разом із Піппою, що дихала за допомогою портативного апарату штучної вентиляції легень, який міг би продовжувати підтримку її життя вдома», — додав він.

«Ми повинні безкомпромісно забезпечувати належний догляд там, де ще присутнє життя, незважаючи на серйозні захворювання або інвалідність, — сказав єпископ Шеррінгтон. — Навмисне закінчення життя важко хворої людини через судження про його якість ніколи не може відповідати найкращим інтересам пацієнта. В основі існування людства повинен лежати заклик виявляти любов та солідарність із найбільш уразливими верствами суспільства. Потрібно захищати життя тих наших братів і сестер, які самі не можуть цього зробити».

Пола Парфіт заявила, що має намір оскаржити вирок у Верховному суді Великої Британії.

Джерело: credo.pro