У Португалії відхилили схвалений парламентом закон про евтаназію

Конституційний суд Португалії відхилив закон про евтаназію і про самогубство при лікарському сприянні, схвалений парламентом у кінці січня цього року.

Судді заявили про антиконституційний характер закону, оскільки не визначені поняття “нестерпне страждання” і “постійне погіршення крайньої складності”. Зазначається, що ці стани перераховані як умови для доступу до евтаназії, однак Конституційний суд вимагає “ясних, чітких і контрольованих норм”.

Єпископи Португалії схвалили скасування легалізації евтаназії, що в недавньому документі Святійшого Престолу було розцінено як “злочин проти людського життя”. Єпископська конференція країни активно боролася проти прийняття цього закону, і в спеціальній заяві вона підтверджує позицію Церкви, підкреслюючи, що людське життя є недоторканним, а евтаназія суперечить гідності людської особистості і Конституції Португальської Республіки.

Схвалений 29 січня закон був переданий на розгляд Конституційного суду президентом Марселу Ребелу де Соузою, який вважає, що в тексті закону є неясності. Проте відхилений закон знову буде запропонований до розгляду парламенту.

У грудні минулого року Конституційний суд Австрії постановив, що закон про заборону евтаназії порушує право людини на cамовизначення.

Джерело: religionpravda.com.ua