Єврокомісія хоче нав’язати всім членам ЄС усиновлення дітей ЛГБТ

Європейська комісія оголосила роботу над документом, який змушує держави-члени приймати усиновлення дітей одностатевими парами. Згідно з планами Європейської комісії, таке положення може бути введене у формі регламенту, який буде обов’язковим для всіх членів ЄС.

Це суперечило б внутрішньому законодавству деяких країн, зокрема польському. Інститут Ordo Iuris підготував петицію до органів Комісії із закликом відкликати ці плани. Також створюється широка міжнародна коаліція просімейних організацій, яка виступає проти порушень прав суверенних держав.

У вересні 2020 року президент Єврокомісії Урсула фон дер Лейен заявила: “Якщо одна з країн ЄС визнає Вас батьком дитини, то ви є батьком у кожній країні”.  Для реалізації оголошених нею планів Комісія щойно оголосила про початок роботи над Положенням про визнання батьківства між державами-членами. Важливо, що на основі Договорів ЄС матеріальне сімейне право є виключною компетенцією держав-членів.

Внесення змін, постульованих Урсулою фон дер Лейен, на практиці означало б, що усиновлення дітей одностатевими парами у країнах, де законодавство передбачає таку можливість, також буде визнано в тих країнах ЄС, де законодавство цього не дозволяє. Цього слід досягти як шляхом запровадження загальних норм про сумісність суперечливих національних законів із сімейного права, так і шляхом зобов’язання держав-членів визнавати судові рішення, пов’язані з батьківством, винесені судами іншої держави. Таким чином, ЄС може втручатися в матеріальне сімейне право окремих країн (на що ЄС не має повноважень). Наприклад, Польща, незважаючи на відсутність такої можливості за національним законодавством, повинна була б визнати “батьківство” двох чоловіків, затверджених в іншій країні, наприклад, за рішенням суду.

Оголошені зміни також передбачають реалізацію т.зв. факультативного європейського сертифікату батьківства. Цей акт є формою альтернативного документу про народження. Відповідно до намірів Комісії, це, можливо, було б застосовано в таких країнах, як Польща, які не приймають жодних спроб Європейського Союзу втручатися у внутрішнє законодавство.

– Нинішня Європейська Комісія стає інституцією, яка присвоює дедалі більше компетенцій. Однак перш за все, замість того, щоб захищати держави-члени та поважати їхню різноманітність, вона намагається несанкціонованим чином нав’язувати їм рішення, котрі в корені суперечать законодавству ЄС та конституціям окремих держав. Наші дії повинні виходити за межі Польщі, тому незабаром ми хочемо виступити з ініціативою щодо створення міжнародної коаліції соціальних організацій проти ініціативи Комісії, – сказала Катажина Гесяк, аналітик Центру міжнародного права Ordo Iuris.

Джерело: rodyna.org.ua