Колумбія: суд наказав блогерці видалити відео про шлюб, як союз чоловіка і жінки

Зірка соціальних мереж з Колумбії просить конституційний суд країни скасувати рішення національного суду, який зобов’язав її видалити відео, в якому вона висловила свою віру в традиційні шлюби.

У оскаржуваному відео на YouTube Еріка “Кіка” Ніето поділилася своїми поглядами на те, що шлюб існує лише між чоловіком і жінкою, додавши, що вона з толерантністю ставиться до інших можливостей. Проте національний суд вимагає від зірки YouTube з мільйонами прихильників видалити відео після скарги активіста.

“Кожен повинен мати свободу ділитися своїми переконаннями публічно. Я хочу бути щирою зі своїми підписниками, не піддаючись цензурі та не боячись кримінальних санкцій лише за розміщення відео», – сказав Нієто в заяві, яку в понеділок опублікувала легальна некомерційна організація «Альянс, що захищає свободу »

«Я не хочу, щоб інші боялися висловлювати свої переконання. Виступаючи, я сподіваюся надихнути більше на толерантність до різних думок “.

Санкції прийшли за відповідь на запитання глядача у сегменті “Запитайте мене що-небудь”. Вона сказала, що вірить, що “Бог створив чоловіка і жінку, щоб вони могли бути один з одним”.

“Я не вважаю союз чоловіків з чоловіками або жінок з жінками чимось нормальним, але я ставлюся до них з толерантністю”, – сказала Кіка.

ADF International підтримує Нієто, і її юридично представляє Nueva Democracia, колумбійська неурядова організація, яка виступає за свободу вираження поглядів та інші базові права.

«Кожна людина повинна мати можливість висловлювати свої переконання, не боячись цензури. Право Нієто вільно висловлювати свої думки та публічно ділитися ними захищає Конституція Колумбії», – сказав Томас Генрікес, директор з питань адвокації Латинської Америки та Карибського басейну.

«Свобода слова та свобода віросповідання є основними правами людини, гарантованими кожним основним договором про права людини. Якщо хтось почувається ображеним, найкращою реакцією є дебати, а не цензура. Зрештою, кожен із нас, і сама демократія страждає, коли люди не можуть вільно говорити ».

Раніше Конституційний суд Колумбії вирішив в окремій справі, що слова Нієто в тому самому відео захищені конституцією, повідомляє ADF.

Інший активіст відправив позов до суду, називаючи її виступ дискримінаційним. Суд нижчої інстанції визнав відеовміст “мовою ненависті” і наказав його видалити.

Зараз Nueva Democracia просить Конституційний суд скасувати рішення нижчої інстанції. Чи прийме суд справу для подальшого розгляду, буде вирішено наступного місяця.

Справа Нієто відбувається в той час, коли проти колишнього члену парламенту у Фінляндії Пяйві Расанен триває кримінальне розслідуванням після того, як вона поділилася своєю незгодою з Лютеранською церквою, яка брала участь у ЛГБТ-події в 2019 році. Їй загрожує позбавлення волі на строк до двох років.

«Свобода слова – це фундаментальне право, яке зазнає все більшої критики в сучасній “культурі скасування”. І справи Нієто, і Ресанен показують, що свобода висловлювати свої переконання повинна бути належним чином захищена», – йдеться у заяві заступника директора ADF International Роберта Кларка.

Джерело: rodyna.org.ua