Франція: сьогодні до тварин ставляться краще, ніж до людських ембріонів

Палата депутатів Франції остаточно прийняла 29 червня 2021 р. новий закон про біоетику. Він, серед іншого, дозволяє штучне запліднення для лесбійських пар та самотніх жінок, а також утворювати химери людини і тварини.

«Віднині у Франції тварин захищають краще, ніж людські ембріони», — констатував після голосування один із парламентарів Патрік Гетцель — пише Vatican News.

Депутати ухвалили закон, який визначає, що дорослі мають право на дитину. Це жахлива регресія, яка зводить дитину до рангу предмету договору перед нотаріусом, перетворює дитину на товар, який можна придбати за будь-яку ціну, без будь-яких правил і обмежень», — заявив, своєю чергою, рух «Manif pour tous», який збирав останніми роками велелюдні демонстрації на захист прав дитини.

Єпископат Франції тимчасом закликає до мораторію на застосування цього закону та просить додатковий час для рефлексій про гідність людини, щоб краще зважити на аргументи кожної сторони. Архієпископ П’єр д’Орнелла, який відповідає в єпископаті за біоетичні питання, підкреслює, що закон про біоетику глибоко розділив французьке суспільство. Про це свідчить те, що закон був повністю відхилений сенатом. Тимчасом президент Макрон обіцяв досягти широкого консенсусу в біотичних питаннях. Цьому мали сприяти скликані ним генеральні штати, які висловили серйозні застереження щодо проєкту нового закону.

Французькі єпископи закликають до подальших роздумів. Вони підкреслюють, що суспільство й надалі стоїть перед вибором. Воно може піти шляхом нічим не обмеженого прогресизму та індивідуалізму, або може вибрати інтегральну екологію. Екологія, яка захищає нашу планету та її біорізноманітність, має також шанувати людину в усій її складності — підкреслюють французькі єпископи.

Джерело: credo.pro