Ізраїль: суд дозволяє гомосексуалістам використовувати сурогатних матерів

Гомосексуальні пари повинні мати доступ до сурогатного материнства, постановив Верховний суд Ізраїлю. Для віруючих євреїв це неприйнятне рішення. Судді не взяли до уваги той факт, що ізраїльська громадськість не була одностайною щодо цього питання.

В Ізраїлі практика використання сурогатних матерів для отримання потомства була легалізована ще в 1996 році. Однак вона була призначена спочатку лише для гетеросексуальних пар, а потім і для самотніх жінок. У лютому минулого року судді вирішили, що це дискримінує гомосексуалістів та самотніх чоловіків. Саме тому вони рекомендували законодавцям змінити правила. Однак це було важко заявити раніше, оскільки в той час Ізраїлем правили Нетаньяху та ортодоксальні євреї. Вже місяць існує новий уряд, і саме в цьому політичному контексті Верховний суд вдруге розглянув це питання, на цей раз постановивши на користь гомосексуалістів.

Рішення трибуналу зазнало різкої критики в парламенті, в основному з боку ортодоксальних євреїв. Незалежно від політичних наслідків, гей-сурогатне материнство є дуже делікатною проблемою в ізраїльському суспільстві. Як зазначає рабин Жако Груневальд у щоденнику La Croix, немислимо для віруючих сімей, щоб дитину виховували два чоловіки.

Джерело: Vatican news