Профанація храму в Італії: розбили дарохранительницю

Невідомі зловмисники розгромили парафіяльний храм у Ка де Каролі (муніципалітет Скандьяно) у провінції Реджо Емілія, на півночі Італії.

Вандали розтрощили кілька скульптур, серед них — статую Богородиці, а також розбили табернакулум (дарохранительницю), розкидавши по підлозі освячені гостії. Місцевий єпископ відправив 6 вересня Святу Месу на винагородження за профанацію та в намірі навернення виконавців нападу. За дорученням прокуратури, справу розслідує місцевий комісаріат поліції.

Ординарій дієцезії Реджо-Емілія і Ґуасталла, єпископ Массімо Камісаска, підкреслив, що цей кт вандалізму був винятково нещадним. Храм був повністю розгромлений. Злочинці повимащували його стіни, знищили літургійні книги та меблі, порозбивали чаші й патени і загалом усе обладнання пресвітерію. Уцілів тільки хрест за вівтарем.

«Це не був звичайний акт вандалізму, але святотатство. Вандалам ішлося про спрофанування Пресвятих Дарів. Цей учинок глибоко шокував місцеву спільноту», — зазначив єпископ Камісаска. Він нагадав, що виконавці таких профанацій силою самого закону стягують на себе відлучення від Церкви — екскомуніку.

Ієрарх закликав парафіяльну спільноту простити виконавцям нападу. Цю профанацію він назвав «розпачливим плачем людей, що потребують допомоги».

У відповідь на таке сильне нищення мер Скандіано, Маттео Нашуті, запропонував організувати на парафіяльному дворі обід, поєднаний зі збіркою коштів на відновлення храму. Фінансову допомогу обіцяв також єпископ.

Профанації в Італії — як часто це стається?

Ординарій звернув увагу, що атака в Ка де Каролі це не перший такий випадок в Італії за останній час. «Рік тому ми скерували до влади заклик створити орган моніторингу цього явища. Це може бути дієвим знаряддям для посилення суспільної свідомості на тему кризової ситуації, в якій ми опинилися», — наголошує єпископ Камісаска.

Масштаби нападів на храми збільшуються, на жаль, не тільки в Італії. За даними американського Інституту Ґейтстоун, у 2019 році в Європі занотовано близько 3 тисяч нападів на християнські храми, а також школи та цвинтарі. Це ганебний рекорд в історії записів, які провадить цей «мозковий центр».

«Віра кидає виклик цьому світу: гедонізмові, жадібності й ненависті; вона провокує. В людях зроджується агресія, коли вони усвідомлюють, що щастя вимагає відкинути ці наставлення», — сказав про причини профанації ієрарх із Реджо Емілії.

Джерело: credo.pro