В ПАКИСТАНІ МІСЦЕВА ВЛАДА ЗРУЙНУВАЛА КАТОЛИЦЬКИЙ ХРАМ

Уряд провінції Сінд зруйнував католицьку храм святого Йосифа. Незважаючи на протести християн, храм у Карачі був зрівняний з землею 24 серпня. Найближчим часом влада планує знести ще два храму в цьому районі. – Так ми ставимось до своїх меншин. Ганьба Пакистану! Про це заявила Абіра Ашфак із руху «Врятуйте Карачі», яка протестує проти дій уряду.

Храм святого Йосифа був центром релігійного життя понад 85 християнських сімей. Незадовго до того, як храм було зруйновано, з нього вилучили хрест та скинію. Тепер на його місці залишився лише щебінь, кілька пластикових стільців та залізні балки, що стирчать із залишків даху. Вірні зворушені, плачучі спостерігали за всією операцією знесення.

«Це був болючий досвід. Вони описали це як гірше, ніж втратити свої будинки» – сказав о. Бенджамін Шехзад, колишній настоятель костелу святого Йосифа.

Обурення щодо знищення храму висловило католицьке духовенство з усіх 7 пакистанських дієцезій. – Нам сумно і боляче. Ми просимо владу припинити осквернення наших церков, сказав отець Юсаф Сохан, генеральний вікарій Мултанської дієцезії. Генеральний вікарій Лахорської архідієцезії отець Френсіс Гульцар також засудив дії влади. «Дім Божий слід поважати, як і мечеті», – заявив він.

Окрім християнської спільноти, рух Save Karachi, група адвокатів, правозахисників, журналістів та активістів меншин протестувала проти руйнування католицького храму: «Дивіться і соромтесь, Пакистану! Уряд провінції Сінд, ви заплатите за це!» – Сказала їхня представниця Абіра Ашфак.

У свою чергу місцеві чиновники кажуть, що знесення храму св. Йосифа ґрунтується на рішенні суду, яке видало відповідне рішення щодо запобігання повеням, які були частими у цій місцевості. Суд дозволив місцевій владі знести до 12 тисяч домогосподарств і перемістити 100 тис. мешканців. На місці зруйнованих будівель мають будувати широкі дороги.

Експерти Організації Об’єднаних Націй з прав людини також критикували переміщення та спосіб його здійснення: «Правові підстави цього масового переміщення та засоби правового захисту, неясні. Ясним є жахливий вплив на переміщене населення: викинули багато бідних сімей на вулиці в розпал пандемії Covid-19»,- написали вони у відповідь на дії влади Пакистану.

Джерело: Родина