Неповнолітні та порно: скандальне рішення Верховного Суду Італії

Нещодавнє рішення декриміналізує відеозйомку сексуальних актів між дорослими та молодими людьми до 18 років. Депутат італійського парламенту Марія Спена пояснила збільшення кількості подібних злочинів майже на 80% тим, що неповнолітні замкнені вдома через пандемію. Вона каже, що «зараз не час знижувати пильність».

Рішення спільної сесії Верховного Суду викликало обурення. 

Коротко кажучи, вищий орган італійського правосуддя, який вказує на принципи, якими повинні керуватися всі судді країни, ухвалив, що сексуальні відносини між дорослим і неповнолітнім при взаємній згоді можна знімати на відео та фотографувати, якщо тільки відео та фотографії згодом не розповсюджуватимуться. Деякі висловили занепокоєння. Серед них була Марія Спена, депутат парламенту від партії Forza Italia та професор юридичних та економічних дисциплін. 

Пані Спєно, як Ви оцінюєте рішення спільної сесії Верховного Суду?

Я звикла шанувати рішення суду. Так і робитиму навіть у цьому випадку. Але я не можу приховувати, що мене турбує це рішення. Ми знаємо, що параграф 1 статті 600 Кримінального Кодексу передбачає ув’язнення від 6 до 12 років та штраф від 24 000 до 240 000 євро для тих, хто – цитую – «використовує неповнолітніх, які не досягли вісімнадцяти років, для демонстрацій виробництва порнографічного матеріалу». Я впевнена, що, ухвалюючи це рішення, законодавець також відчував необхідність захистити неповнолітніх від пасток інтернету та нових технологій, які полегшують випрошування та розповсюдження подібних матеріалів. Нова постанова стверджує, що зйомка сексуального акту між дорослим та неповнолітнім має вважатися законною, якщо їхнє вільне рішення та використання знятого матеріалу «належить виключно учасникам цього акту». Це все чудово, але мене серйозно турбує думка, що ці обмеження можна обійти, оскільки дані легко і безпосередньо поширюються через інтернет та різні програми.

Ця новина майже не отримала висвітлення у ЗМІ. Як Ви це пояснюєте?

Крім слабкого відлуння від вирішення спільної сесії, як такої, я думаю, корисніше підкреслити, що боротьба проти дитячої порнографії залишається порівняно беззвучною. Дані Поліції Пошти та Комунікацій (підрозділ Італійської Державної Поліції, що займається розслідуванням кіберзлочинів) показують, що в 2020 році вчинених онлайн злочинів проти дітей і підлітків побільшало майже на 80%, а в перші чотири місяці 2021 це зростання продовжилося ще на 70%. Змусивши їх проводити більше часу вдома, пандемія зробила неповнолітніх вразливішими, а приставання онлайн – легшими. Зараз не час знижувати пильність щодо боротьби проти дитячої порнографії. Навпаки, потрібно її підвищити, тому що наші діти ніколи не були схильні до ризиків сильніше, ніж зараз.

Що можна зробити, щоб припинити подібні явища?

Я пишаюся тим, що порно стало в Італії злочином лише завдяки партії Forza Italia, яка відчайдушно боролася в парламенті, щоб включити її до тексту Червоного Кодексу (італійський закон, який захищає жінок та вразливих осіб від насильства). Завдяки цьому закону сьогодні будь-хто, хто надсилає фото чи відео сексуально відвертого змісту без згоди зображеної особи, ризикує отримати від року до шести років в’язниці та штраф від 5 000 до 15 000 євро. Покарання суворіше, якщо злочин вчиняє чоловік (зокрема колишній) або якщо він вчиняється проти вагітної жінки або людини з фізичною чи психічною інвалідністю. Щодо цього варто згадати недавнє доповнення до так званого Декрету про дієздатність та приватність; положення Кодексу Приватності наголошує, що навіть неповнолітні від 14 років – або члени їхніх сімей – можуть звернутися до Уповноваженого із захисту персональних даних, щоб повідомити про розповсюдження їхніх сексуально відвертих зображень без їхньої згоди.

Джерело: rodyna.org.ua