Уряд Іспанії схвалив законопроект, який передбачає самовизначення статті

Незважаючи на негативний звіт Генеральної ради юстиції щодо трансгендерного законопроекту, іспанський уряд не змінив свою думку. Зміна статі може бути здійснена без обмежень або попередніх повідомлень.

Так званий «транс - закон» був схвалений кабінетом міністрів Іспанії цього понеділка. Попри на критику з боку громадських організацій і навіть негативний звіт Генеральної ради юстиції уряд прийняв законопроект майже без змін. Але навіть деякі члени уряду висловили свою стурбованість запровадженням концепції вільного визначення статі, що викликає багато сумнівів щодо її практичного застосування.

Законопроект був представлений Міністерством рівності, яке дуже активно працювало над його просуванням. Наразі вже схвалений закон буде надіслано до іспанського парламенту, де очікуються інтенсивні дебати щодо нього, адже цей закон торкається багатьох важливих аспектів, пов’язаних зі статтю, гендером, сексуальністю, освітою та бінарною конфігурацією суспільства.

Схвалена Кабміном пропозиція дозволить вільно виправляти ім'я та стать в юридичному реєстрі з 16 років. Неповнолітні віком до 12 років зможуть змінити свою стать тільки з дозволу суду. У цій віковій групі до 14 років суддя оцінюватиме зрілість і стабільність дитини.

З 14 до 16 необхідно отримати дозвіл від батьків або опікуна (у разі розбіжностей у суді його може супроводжувати захисник). Згідно з новим законом діти не повинні надавати суду психіатричні та медичні висновки або відвідувати консультації психолога протягом щонайменше двох років, як це було раніше. Закон також передбачає повну заборону конверсійної терапії.

У разі будь-яких проявів дискримінації стосовно осіб з самовизначеною статтю, на правопорушників накладаються санкції у розмірі до 100 000 євро. «Дискримінаційний освітній контент» також буде санкціонований.

Джерело: sobor.com.ua