Університет Айдахо заплатить 90 тисяч доларів за дискримінацію студентів-християн

Університет Айдахо погодився виплатити 90 000 доларів для врегулювання позову, поданого трьома студентами-християнами, яким було надано “накази не контактувати” [з проЛГБТ студентом] після того, як вони висловили свої релігійні переконання проти одностатевих шлюбів.

У рамках угоди представники університету скасували накази проти трьох членів відділу Християнського юридичного товариства в університеті — Пітера Перлота, Марка Міллера та Раяна Александра — і радника факультету CLS професора Річарда Сімона.

Про мирову угоду оголосила некомерційна юридична група Alliance Defending Freedom, яка представляла інтереси студентів.

Позов було подано наприкінці квітня після того, як студенти отримали «розпорядження про заборону контактів» від Управління громадянських прав і розслідувань університету.

Згідно з позовом, студенти відвідали ЛГБТ-захід на кампусі з наміром представити біблійну точку зору на шлюб і сексуальну етику. Коли студент запитав їх про їхні погляди, вони висловили свою точку зору та дали неназваному студенту записку, висловлюючи зацікавленість у продовженні діалогу.

Замість продовження розмови трьом студентам наказали більше не спілкуватися зі студентом, з яким вони спілкувалися.

«Члени CLS не отримували повідомлення про те, що хтось скаржився на них, і не мали можливості переглянути звинувачення проти них або захистити себе», – йдеться в позові. «Замість того, щоб дозволити студентам цивілізовано та шанобливо висловити суперечки один з одним і обговорити ці важливі питання, Університет вирішив цензурувати позивачів».

«Сьогоднішні студенти університетів завтра стануть лідерами, суддями та шкільними адміністраторами, тому вкрай важливо, щоб керівництво університетів моделювало свободи Першої поправки, яким вони повинні навчати своїх студентів», — сказав старший радник ADF Тайсон Лангхофер.

У попередній заяві для The Christian Post представник університету Джоді Вокер пояснила, що розпорядження про заборону контактів є «допоміжним заходом, доступним для студента відповідно до Розділу IX», і що «ці допоміжні заходи повинні бути введені в дію», коли студент їх вимагає.

«Коли подається скарга, яка відповідає Розділу IX, університет повинен повідомити студента про доступні заходи підтримки», — сказав тоді Вокер.

Адвокат CLS Лаура Наммо сказала, що для «відновлення нинішньої культури політичної поляризації» розмови між людьми з різними поглядами «важливі».

«Університетська цензура таких розмов безпідставно посилює поляризацію та шкодить здатності всіх студентів вчитися один у одного», — заявив Наммо.

Джерело: rodyna.org.ua