ЦЕРКВА В НІМЕЧЧИНІ ГРАЄ З ВОГНЕМ: ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ СУПРОТИ РІШЕННЯ ВАТИКАНУ

Католицька Церква у Німеччині виходить на щоразу небезпечніший курс. Попри явну заборону Ватикану, німецькі єпархіальні ради проголосували за скликання Синодальної ради. Нещодавно найвищі керівники Апостольської Столиці сказали німцям, що вони не мають на це права.

Суперечка між німцями та Ватиканом триває вже певний час. Якщо коротко підсумувати: в рамках Синодального шляху єпископи та миряни в Німеччині ухвалили скликати новий орган прийняття рішень у Церкві Німеччини – Синодальну раду. До складу цієї ради мали б входити рівним співвідношенням єпископи та миряни, а рішення, прийняті ними, мали б зобов’язуючий характер.

На практиці це б означало обмеження влади єпископа, тому кілька німецьких єпископів в грудні у Ватикані запитали чи скликання такої ради є допустимим. Відповідь була однозначною: ні. Відповідний лист надіслали до німців Держсекретар Ватикану П’єтро Паролін і кардинали-перефекти Марк Уелле і Люїс Ладарія Феррер. Цей лист, що мав апробат Папи Франциска, наголошує, що німці не мають ані влади, ані права створювати Синодальну раду.

На рішення Ватикану в Німеччині відреагували критично. Як глава єпископату Ґеорґ Бетцінґ, так і глава Центрального комітету німецьких католиків Ірме Штеттер-Карп заявили, що не можна просто погодитись із вказівками Апостольської Столиці. Тепер відкрито збунтувались німецькі єпархіальні ради, які «переважною більшістю» проголосували за скликання Синодальної ради. Про це повідомив власне Центральний комітет.

Відповідно до повідомлення Комітету, йдеться про скликання Синодальної ради як на національному рівні, так і Синодальних рад в окремих єпархіях – що також заборонили у Ватикані. Комітет стверджує, що немає суперечності між скликанням Рад і позицією Ватикану, оскільки німецькі Синодальні ради наче цілком не обмежуватимуть владу єпископа.

Джерело: catholicnews.org.ua