Запрошуємо долучитися до слухання Великопосних реколекцій

Реколекція

З понеділка по суботу (18-23 квітня 2016 р. Б.) на парафії Свв. Верх. Апп. Петра та Павла відбуватимуться Великопосні реколекції. Як і щороку, відвідувачі нашого сайта зможуть слухати он-лайн трансляції цих духовних наук. Стежте за розпорядком трансляцій та беріть участь у них.

У суботу вранці священики Братства Св. Йосафата відправлять відпустову Св. Літургію у рясненській святині. Вірні, які вислухають щонайменше три реколекції, в суботу приступлять до генерального Св. Причастя та помоляться в наміренні Святішого Отця "Отче наш...", "Богородице Діво..." та "Слава Отцю..." отримають повний відпуст з реколекційних наук.

Великопосні реколекції - особлива нагода для того, щоб зворушити свою душу, переглянути життя і змінити його. Не завжди у зв’язку з різними обставинами можемо бути у вечірній час у храмі, але завдяки можливостям інтернету вислухати реколекції тепер є просто. Тому не змарнуймо цієї унікальної нагоди слухання Божого слова, яке є настільки корисним для душі кожного християнина.

Сам Ісус Христос говорив про те, що Боже слово є поживою для нашої душі: "Написано: чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих" (Мт. 4, 4). Боже слово захищає душу від смерті, бо просвітлює розум і вказує нам дорогу на небо. "Слово твоє — світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці" (Пс. 119, 105). У темряві життя нашого Боже слово вказує нам правдиву дорогу на небо, як вказує дорогу нічному подорожньому ліхтар. Боже слово вказує нам також на брудні плями душі (св. Бернардин).

Слово Боже — це молот, розбиваючий скелі (Єр. 23, 29). Воно гостріше від двосічного меча (Євр. 4, 12). Як блискавка і грім, так і проповідь зворушує серце людини (св. Єронім). Проповідь — це вогонь, котрий знищує іржу гріха і розпалює її до Божої любові (св. Єфрем). Боже слово допомагає зростанню в доброчесності; воно є дощем, який зволожуючи землю, робить її родючою (Іс. 55, 10). Боже слово збагачує; воно тамує голод душі, даючи їй справжнє задоволення. Слово Боже має далеко більші переваги, ніж земна пожива, котра насичує лише на короткий час; а слово Боже — назавжди. Земна пожива, спожита в надто великій кількості, викликає перенасичення, слово Боже — ніколи.

Той, хто не дбає про Боже слово, ризикує втратити життя душі.

Ми здійснюємо в цьому житті важку і небезпечну мандрівку у вічність. І як мандрівник кружляє манівцями, йдучи в темряві без світла, так і ми в нашій подорожі на небо не можемо досягти спасіння без світла Божого слова, яке просвітлює наш розум, яке дає змогу пізнати нам нашу останню мету і дорогу до неї (св. Августин). Як усе живе повинно було б вимерти без світла сонця (бо сонце й тепло — необхідні умови життя), так без слова Божого померли б духовно усі душі, бо слово Боже — це сонце душі (св. Бернардин).

Спаситель говорить: "Хто від Бога, той слухає слова Божі" (Йоан 8, 47); і в іншому місці: "Справді блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають" (Лк. 11, 28). Хто охоче слуха розмови про Бога, той, без сумніву, має любов до Бога, бо кожний із радістю слухає розмови про улюблений предмет. А хто має любов до Бога, той знаходиться у стані ласки. Апетит є ознакою здоров'я людини (фізичного); подібно і бажання небесної поживи є найкращим доказом здоров'я душі (св. Золотоустий), або ознакою того, що душа знаходиться у стані ласки. Відраза до їжі (фізичних потреб організму) є ознакою захворювання організму людини; подібно відраза до Божого слова є ознакою хвороби душі (св. Антоній). Зла людина, безперечно, не прийде слухати проповідь. Як світло немиле для хворого ока, так слово Боже немиле для злих людей.

Саме тому добрий християнин часто повинен слухати проповіді і це почуте слово Боже пристосовувати до себе, до свого життя.  Хто уважно слухає проповіді, бере участь у катехизі, місіях, реколекціях, той скоріше досягне вічного спасіння.