Проповідь Папи Венедикта XVI під час Вечірні з нагоди відкриття Року Священства

Церква потребує святих священиків

Вчора, 19 червня 2009 р, очоливши Вечірню з нагоди відкриття Року Священства, яке відбулося в празник Найсвятішого Ісусового Серця, День молитви за освячення священиків, Папа Венедикт XVI під час проповіді закликав священиків до святості.

На початку Святіший Отець говорив про значення празника Найсвятішого Ісусового Серця, вказавши на те, що Старий Завіт 29 разів згадує про Боже серце як про осередок Його волі, згідно з яким буде суджена людина. А воно є повним милосердя і співчуття. Венедикт XVI зауважив, що це свято запрошує нас споглядати на таїнство серця Бога, Який зворушується і виливає усю свою любов на людство. І в Новому Завіті знаходимо найвищі докази цієї любові: Бог послав у світ Свого Єдинородного Сина, Який помер на хресті. І як розповідає Євангелія, один з воїнів списом проколов Його бік. «Дорогі брати і сестри, зупинімося разом, щоб споглядати пробите серце Розп’ятого!» – мовив Папа, додаючи: «В Ісусовому Серці виражена основа християнства; у Христі нам об’явлена і дарована революційна новизна Євангелія: Любов, яка нас спасає і вже тепер робить учасниками Божої вічності».

Далі Святіший Отець зазначив, що Боже серце кличе наше, людське серце, довіритися Йому, і, йдучи за Його прикладом, зробити із себе самих дар любові. «І якщо є правдою те, що запрошення Ісуса “перебувати в Його любові” (пор. Ів 19,9) стосується кожного охрищеного, – вів далі Венедикт XVI, – то у свято Найсвятішого Ісусового Серця, День освячення священиків, це запрошення ще гучніше звучить для нас, священиків, особливо в цей вечір, урочистий початок Року Священства». У цьому контексті Папа процитував уривок з Катехизму Католицької Церкви, який говорить: «Священство є любов’ю Ісусового Серця» (ч. 1589), і пригадав, що священики є посвяченими, щоб покірно і авторитетно служити спільному священству усіх охрищених. Ця місія є незамінною у Церкві і у світі та вимагає повної вірності Христові і єдності з Ним.

Святіший Отець закликав усіх священиків, за прикладом святого Павла та святого Жана Марії Віяннея, дозволити Христові, аби їх повністю здобув. Аби від Христа вони вчилися так необхідної у своєму служінні «науки любові», бо ж це Він запрошує їх ламати хліб Своєї любові, відпускати гріхи і провадити отару в Його ім’я.

«Про ці постійні зобов’язання нам пригадують “священичі обітниці”, які ми склали в день наших свячень та щороку відновляємо у Великий Четвер, під час Служби Божої Мира», – сказав Святіший Отець, додаючи, що навіть наші слабкості і обмеження повинні провадити до Ісусового Серця, споглядаючи на яке, грішники можуть зрозуміти “біль гріха”, який спонукає повернутися до Небесного Отця. «Ніщо не спричиняє таких великих страждань Церкві, Христовому Тілу, як гріхи її пастирів, передовсім тих, які перетворюються у “злодіїв овець”, зводячи їх своїми приватними вченнями або стискаючи їх в петлі гріха і смерті», – мовив Венедикт XVI, додаючи: «Також і для нас, дорогі священики, є дійсним постійний заклик до навернення і до звернення до Божого Милосердя». Папа пригадав про важливий обов’язок кожного священика покірно і безперервно просити в Ісусового Серця ласку захоронити їх від небезпеки погубити тих, кого вони покликані провадити до спасіння. «Церква потребує святих священиків; служителів, які допомагатимуть вірним відчути милосердну Господню любов і будуть її переконаними свідками», – сказав Святіший Отець.

Передрук зі сайта радіо Ватикан