Життя святого Йоана Марії Віаннея

Святий отець Жан Марія Віянней, натхненник Року Священства

Починання Папи Венедикта XVI про відзначення Року Священства черпає своє натхнення з особи французького священика Жана Марії Віяннея, який народився 8 травня 1786 року в сім’ї убогих селян неподалік від Ліону. Він зростав у період переслідування Церкви після Французької революції, не маючи можливості ходити до церкви та до школи. Лише у 1803 році зміг розпочати навчання у початковій школі, а у 1812 році вступив до малої семінарії. Слабке здоров’я та багаторічне відставання від інших семінаристів спричинилися до того, що навчання не давалося йому легко, але він зумів вступити до вищої духовної семінарії. Слабкі успіхи у навчанні стали причиною того, що настоятелі намовляли його відмовитись від навчання, але завдяки підтримці свого приятеля, пароха з місцевості Ecully, у 1815 році отримав священичі свячення. Спочатку деякий час працював парафіяльним сотрудником у Ecully, а згодом був призначений парохом в Арс – невеликому селі, що нараховувало коло 300 мешканців, вбогих і нерелігійних людей. На недільну Службу Божу приходило лише кілька осіб.

Отець Жан Віянней не знеохотився. Оскільки походив з убогої сім’ї, швидко знайшов спільну мову з парафіянами, які почали довіряти йому завдяки його життєвому свідченню. Хоч і не відзначався даром проповідництва, завдяки доброму прикладові зумів притягнути до себе людей. Кількість тих, що приходили до церкви на богослуження та приступали до Святих Тайн почала збільшуватися, а згодом стала поширюватись вістка про о. Віяннея, як про доброго сповідника, що вмів читати людські сумління. З усіх-усюдів прибували каянники до Сповіді, так що о. Жан Віянней сповідав іноді по 13-17 годин на день, не зважаючи на голод і слабке здоров’я. Вважається, що за роки свого служіння Святий Парох з Арс вислухав коло 1 мільйона сповідей.

Отець Жан Марія Віянней помер 4 серпня 1859 року в Арсі. У 1874 році Папа Пій ІХ проголосив його блаженним, а у 1925 р. Папа Пій ХІ – святим Католицької Церкви.

 

Передрук зі сайта радіо Ватикан