Нам пишуть

Слава Ісусу Христу!

Шановна Редакціє журналу "Дзвін з Фатіми"!

У серпні ц. р. відзначаємо 150-річний ювілей Івана Франка. Мене, як вірну Святої Традиції УГКЦ, завжди хвилювала проблема: як видатні люди переживають свою віру. Звичайно, я розумію, що великий талант не конче і не завжди є причиною зарозумілості і гордині. Але, напевне, надзвичайно важко проходити випробування славою.

Івана Франка, нашу національну гордість, представляли в радянські часи переконаним матеріалістом і непохитним революціонером-демократом, зокрема перекладачем "Капіталу " Карла Маркса українською мовою.

Колись я, а сьогодні вже і мої учні у середній школі вивчають і декламують "Товаришам із тюрми ":

Ми ступаєм до бою нового
Не за царство тиранів-царів,
Не за церков, попів, ані бога.
Не за панство неситих панів...

Що діялося в душі людини, котра з таким запалом писала це? Людини, котра, очевидно, вистраждала це своє переконання і далі страждала через нього, адже їй довелося протиставитися суспільному загалові.

У День Незалежності по Першому національному каналу телебачення показували документальний фільм про життя і творчість Івана Франка. Там ведучий актор серед іншого сказав, що всі четверо дітей письменника були неохрещеними...

Чи правда це? Де можна про це прочитати? Якими були останні дні і години Великого Каменяра ? Пригадується з юності хрестоматійна картина якогось художника під назвою "Іван Франко відмовляється від сповіді".

Архіви, на жаль, не всім доступні. Все збираюся навідатися до музею письменника — може, там знайду щось на цю тему. Будьте ласкаві, якщо можна, пролийте світло на цей період життя Івана Франка.

Слава Ісусу Христу!

Дарія ТРОЦИШИН, учителька смт. Куликів Жовківського району

 

ВІД РЕДАКЦІЇ:

Питання релігійності для кожної людини — найскладніше, найсокровенніше, найболючіше і найделікатніше... Не просто було Ів. Франкові при всій його геніальності у вирі епох будувати свою світоглядну цілісність, нелегко було віднайти душевний спокій і рівновагу. Що вищі дерева, то більша в них тінь. Великі люди переважно великі в усьому. Навіть у своїх сумнівах і помилках. Про неохрещених дітей письменника фактів не маємо. Пропонуємо нашим читачам маловідомі матеріали про Івана Франка (зі збереженням правопису).