Християнська символіка

ПІВЕНЬ

Півень запозичений християнами з язичницької символіки, де він був уже наділений усіма значеннями, які згодом зауважили в ньому християни. З давніх-давен півень перебував у тісному зв'язку зі світлом. За співом півня і греки, і римляни розподіляли день. Після півночі розпочинається перший спів півнів — gallicinium. Потім настає час, коли вони мовчать — conticinium, і нарешті, перед світом, вони знову співають ante lucem, і лише після цього розпочинається світанок — diluculum. У греків казали: у римлян:  priusquam gallus iterum cecinerit, що відповідало нашій приказці: "прокидатися з півнями". Звідси і півень отримав у римлян прізвисько: vigil nokturnus.

З цієї ж причини півня в давнину називали ранковим трубачем, і в цьому вигляді він представлений на гемі Флорентійського музею. Як провісник нового дня, півень стає символом світла і сонця, і відповідно до кольору вранішнього сонця його зображали з червоним і блискучим пір'ям. У такому символічному значенні він тісно пов'язаний з Геліосом і з Афінею Ергане, з богинею мистецтва і малярства. Півень будить її рано-вранці для розпочинання робіт і занять. Співвідношення цього птаха з Геліосом поставило його в одне становище і з Аскленієм, від котрого він отримав символічне значення воскресіння.

Значення півня, як ми бачили, залежало від його стосунку до світла, до сходу сонця і припинення ночі, і, таким чином, символічно передавало думку про воскресіння, з приводу чого вже Папа Климентій зауважив: "Dies et nox resurrectionem nobis deklarant: cubat nox, exurgit dies". При цьому слід зауважити, що переказ, який побутував у ранніх віках, нібито Христос воскрес після першої пісні півня, надає цьому символу особливої переконливості у значенні воскресіння. Пруденцій натякає на цей переказ:

Inde est, quod omnes credimus
Illo quietis tempore
Quo gallus exsultans canit
Christum redisse ex inferis.

Таким чином, християнські письменники лише підтвердили те символічне значення воскресіння, яким наділяли півня і самі язичники, хоча і в іншому смислі. Цим значенням, як найосновнішим, керувалися християни, розміщуючи зображення півня на надмогильних плитах. Загалом, можна з вірогідністю припустити, що в перших трьох чи навіть чотирьох століттях вся символіка півня зосереджувалася на значенні воскресіння і що всі пам'ятки цього періоду легко можуть бути витлумачені в цьому смислі. Подальший розвиток символіки півня належить уже до пізнішого часу і не може, на наш погляд, бути застосованим до перших пам'яток християнських печер.

На двох написах Аріньї і Болдетті

Аріньї:

Donatus qui bixit annis XXX
mensis VI. dies XVIII
deposione nonnes. kl. iunias
quesqui in pace(sic) пьтухь.

Болдетті:

Constan
ti. in pace. пьтухь, передь нимь
cesque цвьтокь

ми бачимо зображення півня при формулі: quiescit in pace або in pace quiesca і до  обох випадків  слід доповнити смисл словом: resurrectionis.

На іншій плитці якогось Леопарда біля півня стоять недописані слова: die. bene. ге..., яку доповнили формулою : illa. die. bene. resurges.

Півня розміщали також, як символ воскресіння, на лампах у зв'язку з думкою про воскресіння з поняттями про світло lumen, lux і нарешті з locum lucis, paradisum lucis . У такому самому значенні ми бачимо півня поблизу іншого символу світла — ящірки — на саркофазі церкви св. Лаврентія. На стінопису в печерах св. Прискілли ми бачимо двох півнів по боках Доброго Пастиря, який пестить вівцю. По боках зображені також два дерева, які є поясненням до значення півнів. Уся фреска означає спасіння і воскресіння у Царстві Небесному.

Тепер ми маємо можливість пояснити напис без будь-якої формули. По обох боках імени:

Ніlа
rо dulci

зображений півень, а під самим написом дві риби. Обидві рибини, як подвоєне символічне зображення, означають християнина Гілара, а півні служать замість формули: insperesurrectionisChristi. Це ж саме виражене і на плиті, на якій нічого не написано, але стоять зображення якоря, півня і риби. Четверте зображення (ймовірно, плуг), можливо, означає заняття померлого (оранку землі). Взагалі, слід зауважити, що через півня виражали всі формули, що стосуються догмату Воскресіння.

(Далі буде)

*Продовження. Початок див. № 5 (10), 2003