Книга для зростання душі

Добра книжка — як цеглинка в руках Зодчого — Творця. Як вмілий майстер, використовує Господь для будови душі людської цей чудовий засіб. Беручи в руки книгу, знаю: Бог обов'язково через неї навчить і підкаже, направить, дасть відповідь, утвердить у доброму. Не читаючи, обкрадаємо свою душу, позбавляємо її зросту, зрештою, забираємо у Господа один із надзвичайно дієвих способів для формування своєї душі.

Дуже часто відчуваю оту Божу дію через Його святе слово у добрій релігійній книжці. Написана так давно, але саме для мене. В одному рядочку відповідь на питання, яке так довго не давало спокою. В такі хвилини сльози вдячності з'являються в очах: "Боже, який Ти добрий і уважний до мене, як вміло відшліфовуєш мою душу своїм різцем - словом, позбавляючи її суєти і пустоти...".

Вчуся читати молитовно. В тих хвилях, коли відчуваю душевне зворушення від прочитаного, молюся. "Господи, дякую тобі за підказку, даруй і мені хоч трошки тих ласк, якими обдаровував своїх святих". "Свята Терезо від Дитятка Ісус, навчи і мене так любити, як любила сама. Будь моєю вчителькою на дорозі "маленьких жертв", які мені так важко даються...". "Свята Анно — Маріє Таїджі, випроси мені ласки в Бога бути такою доброю мамою, дружиною, свекрухою, якою була ти".

Нещодавно Господь знову подарував мені прекрасні хвилини душевної радості через книгу Я. Левківа "Папа Пій X. Святий і чудотворець". Читала і тішилася, що належу до тієї Церкви, керманичем, якої був цей святий Папа. Подивляю Боже Провидіння, яке скрізь чуває і за всіма наглядає. Для нього не існує жодних перешкод, якщо обирає когось на вікарія Ісуса Христа.

"Бога прогнали з політики на підставі теорії відокремлення Церкви від держави; Бога прогнали з науки через сумнів, впроваджений у її систему внаслідок псевдонаукового світобачення; Бога прогнали з мистецтва, яке спотворили реалізмом; Бога прогнали з державних законів, спотворивши їх аморальністю...". Скажете — це ж про хворобу сучасного суспільства! Аж ніяк. Це — 1894 р. Пастирське послання до вірних Венеції патріярха Джузеппе Сарто, майбутнього Папи. Справді, хвороба наша задавнена, проте не безнадійна. Тільки чисте серце здатне побачити гнилий корінь дерева, яке дає отруйні плоди. І він, святий Папа Пій X, мав те ясне бачення трагедії і кризи, яка нищила і досі нищить найсвятіше — віру в серці людини. Однак він не тільки вказував на недугу суспільства, "якою всі верстви глибоко уражені", але й давав рецепти на її вилікування. А тим оздоровлюючим засобом, який має знищити намагання гордої і гріховної людини посісти Божий престол, має стати віднова християнських основ в усіх суспільних відносинах. Віднова... а не пристосування. Віднова того, що втрачено і розгублено, а не осучаснення і пошук нових модерних засобів для подолання кризи. Віднова тієї святості, вартістю якої знехтували і погордили, вважаючи себе мудрішими за тих, які свою віру освятили власною кров'ю. Отже, вихід — у віднові. А віднова — не обнова! Повернення до першоджерел, випробуваних тисячоліттями — єдиний шлях для подолання глибокої і, на жаль, дуже затяжної хвороби людства — гордині і самовивищення.

"Справжній душпастир, — писав святий Папа, — повинен остерігати свою паству і пояснювати їй наслідки небезпечних пасток та підступних інтриг, які їм влаштовують ліберали, масони та інші вороги нашого Господа...". Остерігати, пояснювати, виявляти пастки вчить святий Пій X, а не толерувати, прикриваючи руйнівну силу ворога новомодними облудами. "Невблаганність і непоступливість для компромісів з ірраціональним тлумаченням вчення Господа Ісуса" мають стати зразком для наслідування тим пастирям, які бачать, звідки походить небезпека, але бояться викрити її і, зрештою, навіть назвати її небезпекою для Церкви.

Книга Я. Левківа надзвичайно актуальна. Автор знайомить нас з цією величною постаттю чудотворця — Папи на тлі історичних реалій часу, в яких жив святий Пій X. Вкотре переконуюся, що незважаючи на суспільні формації, епохи, Церква завжди мала запеклих ворогів. Єдина різниця — це способи боротьби: явний, відкритий, брутальний і замаскований, таємний, підступний. Отой, другий, небезпечніший, бо прикривається "добром", "свободою", "гідністю" людини, а це так лестить її себелюбству і гордині. Відрізнити цілющі ліки Церкви Христової від зовні яскравих, привабливих, притягальних, легкодоступних з елементами шоу отруйних сурогатів — завдання кожного доброго пастиря.

Читаючи книгу Я. Левківа, відчуваю потребу молитви до святого Папи. Слова самі злітають з уст: "Святий Пію X, випроси і мені в Господа тої ласки "дірявих рук", якою милосердний Бог наділив Тебе... Навчи і мене того "незнання міри в милосерді", яким володів сам".

Вдячна Богові, авторові і Священичому Братству Святого Священномученика Йосафата за надзвичайно цінний подарунок, який змушує розум мислити, аналізувати, співставляти, а душу рости.

Віра ЛОЗИНСЬКА, м. Новояворівськ