Під знаком Фатіми

До 90-ої річниці Фатімських об'явлень Пресвятої Богородиці

Об'явлення Ангела влітку 1916 року на подвір'ї Луції поблизу від криниці.*

Якинта і Францишко часто приходили до своєї кузини Луції, бо дуже любили з нею бавитися в камінчики і ґудзики. Улюбленим місцем, де збиралися діти, було подвір'я Марії Розалії — матері Луції. Мама Луції любила спостерігати, як поводяться діти, що їх цікавить. На подвір'ї була криниця, яку називали Арнейро.

Був гарний літній день. Діти відпочивали після обіду. І звичайно, їхнім відпочинком були ігри, які вони так любили. Цієї днини, як описує сестра Луція, знову їм об'явився Ангел, який промовив:

" — Що ви робите? Моліться! Моліться багато! Найсвятіші Серця Ісуса й Марії хочуть вас обдарувати своїм милосердям. Жертвуйте Всевишньому постійно ваші молитви і жертви.

— Як ми повинні жертвувати собою? — запитала я.

— Все, що можете, офіруйте Богові як жертву задоситьучинення за відпущення гріхів, якими Він є зневажений, благаючи за навернення грішників. В такий спосіб випросите миру для вашої Батьківщини. Я — є ваш Ангел-хоронитель, Ангел Португалії. Передусім приймайте, терпіть і з покорою зносіть страждання, які Господь вам посилає".

Сестра Луція у своїх спогадах описує: "Ті слова Ангела відбивалися у нашому серці, як світло, що відкривало нам Бога і те, як Він любить нас і хоче, щоб Його любили; ми зрозуміли ціну жертви, й як вона Йому була мила, як заради неї навертав грішників" .

Господь Бог зневажений і ображений через гріхи багатьох людей. Божа справедливість вимагає суворої кари за вчинки і беззаконня, які щоденно поповнює людство. Однак Ісус Христос як Спаситель світу і Його Мати —Пречиста Діва Марія вставляються за грішним народом перед Маєстатом Бога Отця. І тому Ангел звертається до фатімських пастушків, що Найсвятіші Серця Ісуса і Марії вибирають їх, цих невинних дітей, для особливої місії в цьому світі, а саме жертвувати молитви і всі терпіння, які вони зазнають, як задоситьучинення за ті незліченні гріхи, якими Бог є зневажений, за тих бідних і опущених грішників, за їх опам'ятання і навернення. Війна, яка шаліє у світі, є карою за людські беззаконня і гріхи народів. Однак, коли люди складуть перед Маєстатом Божим свої добровільні задоситьучинення, переблагальні жертви через Найсвятіші Серця Ісуса і Марії, навернуться і перестануть ображати Всевишнього Бога, тоді закінчиться братовбивча війна.

Людина тільки тоді усвідомлює свої вчинки і злі дії, коли є біда, нещастя, тривога, голод, війни, природні катаклізми, тоді вона падає на коліна і починає звертатися до Господа Бога, просячи о порятунок і спасіння. Починає глибше застановлятися над своїм життям і починає шукати виходу з кризи, в якій опинилася. Але ж як часто вона сама була причиною цього становища! Частіше батьки починають молитися за дітей, які пішли на фронт, і просять Ангела-хоронителя за своїх дітей і їх щасливе повернення. Жінка більше починає розуміти авторитет і місце чоловіка в сім'ї, коли його бракує в хаті, в родині, на господарстві. Діти також усвідомлюють роль батька і як його їм бракує у щоденному житті. Ось так нерідко Господь Бог в різний спосіб випробовує кожного з нас, а особливо тоді, коли ми віддаляємося від Нього, щоб навернути нас на дорогу правди, спасти наші безсмертні душі, посилає нам різні роду випробування і духовні досвідчення. Треба тільки їх з любов'ю і в дусі покори прийняти, як надзвичайний подарунок від Господа Бога, що дає нам можливість бути знаряддям у Його руках для акту задоситьучинення за свої гріхи, гріхи своєї родини, народу і жертвувати їх через Найсвятіші Серця Ісуса і Марії за навернення до Бога бідних, черствих і закаменілих грішників. Людей, які віддалися від Бога і Церкви, було завжди багато, а особливо сьогодні, у наших часах. Немає практично родини, в якій би їх не було. Одні не моляться, інші пішли в секти, ще інші живуть без церковного шлюбу, когось нищать алкоголь і наркотики, а когось у свої обійми захопила захланність і матеріальний добробут, хтось зробив для себе особистого божка з професії, грошей, культу свого тіла.

Ангел, який являється дітям, немовби докоряє їм: стільки марнуєте часу на пусті забави, так мало приділяєте уваги для молитви. Можливо, ці слова стосуються не тільки фатімських дітей, а також і наших дітей чи онуків. Скільки змарновано часу на непотрібні, беззмістовні балачки, розваги, оглядання телевізії, пусті телефонні розмови. Скільки уваги присвячуємо своїм особистим інтересам, ними живемо і бажаємо, щоб інші жили нашими радощами, успіхами і невдачами. Свої тягарі і терпіння бажаємо скинути на плечі близьких і знайомих, тільки щоб самим їх не нести. Це питання особисте, що стосується кожного з нас, і ми маємо самі дати відповідь на нього. Ми побачимо себе тільки тоді, коли зробимо добрий іспит совісті, і в світлі Божої ласки побачимо, чим живемо на щодень, чим найбільше є перейняте наше серце і душа: дочасним чи вічним, земним чи небесним, Божим чи людським.

Наступне об'явлення відбулося у вересні або на початку жовтня 1916 року на узгір'ї Кабесо, де був оливковий сад. Після кожного чергового об'явлення Ангела діти почали більше присвячувати часу на молитву. Помолившись на Святій Вервиці, вони клячали і відмовляли молитву Ангела, якої він їх навчив. Сестра Луція так описує в своїх спогадах про цю подію: "..не знаю, скільки разів ми повторювали цю молитву, як раптом побачили, що над нами засяяло якесь світло. Ми підвелися, щоб побачити, що це. Перед нами був Ангел. Він тримав у лівій руці чашу, над якою зависла Частичка (Тіло Христове), краплі крови спадали з неї у чашу. Залишивши чашу і Частичку немовби завислими в повітрі, він впав лицем до землі біля нас і повторив тричі молитву:

— О Пресвятая Тройце: Отче, Сину і Духу Святий! Почитаю Тебе з глибини душі та жертвую Тобі найсвятіше Тіло і Кров, Душу й Божество Найдорожчого Спасителя нашого Ісуса Христа, присутнього у кивотах світу, як винагородження за зневаги, яких Він безнастанно зазнає у цій найсвятішій Тайні. Через безконечні заслуги Найсвятішого Серця Христового і заступництво Непорочного Серця Марії, благаю за навернення бідних грішників.

Потім, піднявшись, взяв знову в руку чашу й Частичку, дав мені Частичку, а те, що було в чаші, дав пити Якинті і Францишкові, водночас промовляючи: "Прийміть і пийте Тіло і Кров Ісуса Христа, зраненого й зневаженого людською невдячністю. Надолужуйте за їхні злочини й утішайте вашого Бога" .

Після цього Ангел знову впав лицем до землі і тричі повторив з нами молитву: "Пресвятая Тройце..".. І потім зник".

Об'явлення Ангела цього разу мало вже інший характер. Він являється не сам, а як доказ, що є посланцем Всевишнього, приносить дітям Святая Святим, Пресвяту Євхаристію, де є присутній живий Христос Спаситель під видом хліба і вина. Це об'явлення Ангела глибоко закарбувалося в душах і дітей, як згадує сестра Луція в своїх спогадах: « Якась надприродна сила огортала нас, ми наслідували Ангела в усьому, тобто падали лицем до землі, як він, і повторювали за ним молитви. Сила присутності Бога була така велика, що поглинала нас, і наш дух цілком занепадав. Здавалося, що впродовж довгого часу ми були позбавлені тілесних відчуттів. У ті дні наші фізичні дії були немов керовані цією надприродною істотою, що змушувала нас до цього. Ми відчували мир і щастя, наші душі були цілком сконцентровані на Богові. Фізична втома, що охоплювала нас, також була велика".

Об'явлення Ангела змінило внутрішнє життя дітей. Посланець Божий немовби з цього часу "втягує" їх у надзвичайну історію об'явлень, через яку вони стануть апостолами фатімського послання. Від того часу діти багато уваги приділяли молитві. Вони багато годин перебували в храмі Божому, адоруючи Євхаристійного Ісуса. Вони старалися виконувати і робити все, що їм показав Ангел, на колінах з похиленою головою відмовляли молитви, що навчилися від нього. Також почали практикувати умертвлення, за навернення бідних грішників. Після недільної Святої Літургії діти залишалися в церкві і чинили покуту. Таки актом покути для дітей було ходження на колінах навколо вівтаря, щоб перепросити Євхаристійного Ісуса у Пресвятій Тайні за забуття і зневаження в багатьох святинях світу.

(Далі буде)

*Продовження. Початок див. № 5 (28), 2006