Релігія в сучасному світі

У МІСТІ НАД НЕВОЮ ВСТАНОВЛЯТЬ… МОЛИТОВНІ КАБІНИ

Ідея встановлення в Петербурзі молитовних кабін — "молитвоматів" — є авантюрою, заявив агентству "Інтерфакс" глава місіонерського відділу Санкт-Петербурзької єпархії Російської православної церкви священик Олександр Будников. "У Православній церкві такого бути не може. У нас все здійснюється з благословення священноначальства. Ні Патріарх, ні митрополит на таке благословення не дадуть. У нас достатньо храмів, окрім того, молитву не можна автоматизувати: "Це ж не чашку кави замовити!" — відзначив співбесідник агентства. Разом з тим він підкреслив, що коли ідею все-таки почнуть утілювати в життя, єпархія звернеться до губернатора міста Валентини Матвієнко з проханням "присікти подібне блюзнірство".

В Петербурзі збираються встановити спеціальні молитовні кабіни, які працюють затим же принципом, що банкомати або термінали з оплати мобільного зв'язку. Згідно із задумом автора ідеї Романа Стукалова, проект мав суто православну спрямованість, проте пізніше був знайдений компромісний варіант універсальних "молитвоматів", який би влаштовував і представників інших релігій. Згідно з проектом, "молитвомат" є кабіною з високоміцного, армованою сталевою сіткою пластика із спецпокриттям. Він розрахований на православних, католиків, мусульман, протестантів, буддистів і юдеїв. У програмі машини закладені всі головні молитви. За додаткову плату вона видасть православним свічки, проскури і святу воду, юдеям — мацу, мусульманам — одноразові килимки з легкоперероблюваного нетканого полотна. Передбачається, що автоматичні кабіни працюватимуть за тим же принципом, що й банкомати або термінали з оплати мобільного зв'язку. Досить кілька натискань клавіш — і "зв'язок зі Всевишнім буде встановлений безпосередньо", наголошується в публікації на сайті Фонтанка.ги.

"Ми боїмося нападу хуліганів, — говорить Стукалов. — Раптом який-небудь ірод накреслить свастику або будь-які інші блюзнірські знаки. Вхід в кабінку безкоштовний. А ось щоб як слід помолитися, треба буде розщедритися. Спеціальний прайс на стіні повідомить, що і почім (він поки що не затверджений, але ціни обіцяють демократичні). Молитвомат розрахований на основні світові релігії — православ'я, католицизм, протестантство, іслам, буддизм, юдаїзм. Їх позначення будуть виведені на сенсорну панель. Вибрати потрібну релігію можна легким дотиком пальця", — розповідає автор проекту. "Коли життя перетворюється на стрімкий біг і немає часу зупинитися і оглянутися навколо, на допомогу прийде молитвомат, — упевнений священнослужитель отець Петро і розводить руками: — А що діяти? Дорогу до Господа можна зробити, дуже короткою. Бог, за великим рахунком, у серці кожної людини".

До речі, молитву сьогодні можна замовити по Інтернету або за допомогою sms-повідомлення. Створений навіть спеціальний сайт "молитва.ру", на якому кожному страждущому пропонується залишити своє послання Всевишньому. Люди просять гарної погоди, успішних іспитів, доброго чоловіка:

Церква лояльно ставиться до цього нововведення, віддаючи тим самим данину часу. А ось як поставляться релігійні конфесії до встановлення молитвомата, поки що сказати важко, відзначає Фонтанка.ги.

 

 

НАЙБІЛЬШЕ ПОЖЕРТВУВАВ ... АТЕЇСТ

Філантроп із Нью-Йорка зробив найбільше пожертвування за всю історію католицької архієпархії цього міста. Сума на 22,5 млн. доларів призначена для стипендій учням католицьких початкових шкіл. Роберт Уїлсон, у минулому інвестор з Уолл-Стріт, заявив агентству АР, що він атеїст, але це не заважає йому жертвувати гроші на фонд, що допомагає католицьким школам, повідомляє «Благовєст-інфо» з посиланням на CNA.

"Давайте відверто визнаємо, що без Римо-Католицької Церкви не було б західної цивілізації, — сказав Уїлсон. — Цуратися релігійних організацій було б неправильно. До речі, я допомагаю вносити плату за навчання, гроші не підуть безпосередньо в школи".

80-річний бізнесмен висловив надію, що його дар стане стимулом для інших жертводавців. І справді, якийсь анонімний благодійник, дізнавшись, що пожертвування Уїлсона набуде гласності, передав єпархії ще $4,5 млн., повідомили представники Церкви. Гроші підуть на фінансування кардинальської стипендіальної програми, яка стартувала в 2005 році з метою дослідження грантів на часткову або повну оплату навчання дітям із малозабезпечених сімей, які відвідують єпархіальні міські школи на Манхеттені, Стейтен-Айленді і в Бронксі.

Мета кампанії — зібрати до 2010 року $158 млн., щоб забезпечити на ці гроші 11 700 стипендій. Сьогодні загальна сума сягає $97 млн., включаючи пожертвування Уїлсона.

Останніми роками Нью-Йоркська архієпархія зіткнулася з проблемою скорочення пожертвувань, а також відвідуваності церков і чисельності парафіяльних общин, що вже призвело до закриття ряду шкіл і церков. У 2006 році єпархія закрила вісім шкіл у межах Нью-Йорка.

 

ХОРОВІ ТРАДИЦІЇ СТАРООБРЯДЦІВ

Багатоголосі розспіви старообрядців відлунали в концертних залах і на відкритих сценах Улан-Уде. Тут відбулися гала-концерти конкурсу фольклору старообрядців "Раздайся, корогод!". У ньому взяли участь понад 560 виконавців, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Центральна площа столиці Бурятії у Міжнародний день захисту дітей була віддана артистам. У XXI столітті їм належить зберегти музичну і співочу культуру, яку 350 років берегли їхні батьки і діди. Так званий "сімейний" багатоголосий розспів — єдина форма староруської культури і хорового мистецтва, що дійшла до наших днів.

Фольклорне свято відбулося у рамках зустрічі старообрядців світу "Шлях Авакума". Вона напередодні відкрилася в Бурятії і присвячена 250-ліття початку масового переселення прихильників давньоправославія до Сибіру і Забайкалля. У зустрічі взяли участь 20 давньоправославних священиків різних церков, понад 100 учених, що займаються непростою історією розколу в православ'ї. Серед почесних гостей — предстоятель Російської давньоправославної церкви, Патріарх Московський і всієї Русі Олександр, священики з регіонів Росії, Румунії і Казахстану. Російську православну старообрядницьку церкву представляв єпископ Новосибірський і всього Сибіру Силуян. У Бурятії, за різними оцінками, проживає до 200 тис. нащадків прихильників засланців давньоправослав'я, яких у Забайкаллі називають "сімейними". ЮНЕСКО визнало райони компактного мешкання старовірів у Бурятії одним з 19 регіонів світу, що зберігають «шедеври усної і нематеріальної світової спадщини".

 

ХОРОВІ ТРАДИЦІЇ СТАРООБРЯДЦІВ

У канадському місті Торонто був здійснений чин висвячування в духовний сан, що йде врозріз з офіційною доктриною Ватикану, повідомляє Російська служба BBC. У сан католицьких священиків і дияконів були рукопокладені п'ять жінок і одружений чоловік. Церемонію очолила жінка в сані єпископа. Проте представники Ватикану вже заявили, що не визнають цього посвячення у духовний сан. Церемонія була проведена в протестантському храмі в передмісті Торонто, парафія якого відома своїми ліберальними поглядами.

Чин висвячування здійснила єпископ Патриція Фресен — одна з провідних фігур в боротьбі за висвячення жінок у духовний сан у Католицькій церкві (представляє організацію Womenpriests ("Жінки-священики"). Фресен сама була висвячена в сан єпископа під час таємної церемонії в Іспанії в 2003 році).

Представники Католицької Церкви в Торонто поспішили заявити, що організація, яка здійснила висвячення у духовний сан, не має ніякого стосунку до офіційної Римо-Католицької Церкви. У заяві підкреслюється, що в сан католицького священика можуть висвячуватися тільки чоловіки. Посвячення у духовний сан є одним з Таїнств Католицької Церкви.

Члени організації Womenpriests вважають себе повноправними членами Католицької Церкви, оскільки вони стверджують, що були рукопокладені в сан діючими єпископами.