Тут серце наснажується вірою

До 150-ої річниці об'явлень Пресвятої Богородиці у Люрді

"Ось джерело: втамовуйте спрагу і вмивайтеся... "—
слова Матері Божої в Люрді 25 лютого 1858 року.

Шість мільйонів людей щорічно відвідує Люрд. " Люрд — це джерело, де прояснюється свідомість", — сказав Папа Римський Іван Павло II під час свого паломництва в серпні 2004 року.

Люрд — незвичайне місце, де через припадання до святого джерела виявляється спрага таємничої зустрічі, де випитим ковтком води насичується розум, де мерехтінням полум'я розпалюється жар сердечних глибин. Люрд — це місце, де жінки і чоловіки, молоді і вже літні, здорові, хворі і каліки, самотні, сім'ями чи групами — всі несуть у своїх серцях полум'я Віри, світло Надії і тепло Любові. Кожен християнин долає цей шлях, шукаючи повернення до витоків, віднови сил, покути і очищення через молитву, покаяння і братньої близькості з ближнім. "Діалог між небом і Землею, розпочатий колись, триває " — так сказав про ті давні події Папа Іван Павло II. У нинішньому світі цинічної вирахуваності, демонстративного блиску багатства і жорстокого насильства Люрд — це місце, де черпаєш сили для несення життєвих хрестів.

2008-ий рік Божий для Люрду і людства особливий. Святкування 150-ої річниці з дня об'яв Пречистої Діви Марії 14-річній дівчинці Бернадеті Субіру, що принесли світову славу колись невідомому містечку, триватимуть цілий рік. Печера Масссаб'єль стане пунктом, де перетнуться численні шляхи, протоптані прочанами з різних кінців світу. Цей святий "берег" очікує цього року восьмимільйонного людського припливу.

Нинішнього ювілейного року Люрд пропонує кожному прочанину здійснити Шлях Ювілею — духовний шлях слідами Бернадети. Він складається з чотирьох етапів: 1-ий — парафіяльна церква, де хрестили Бернадету 9 січня 1844 року; 2-ий — житло її сім'ї (колишнє приміщення тюрми, надане від міста 1858року, коли батько Бернадети опинився в нестерпній матеріальній скруті); 3 -ій—печера, де відбувалися з'яви Діви Марії, 4-ий — каплиця, куди Бернадета бігала на навчання.

Напередодні відкриття Ювілею відбулася інавгурація Музею — Скарбниці Святині Люрдської Матері Божої, де зібрана 150-літня історія цього святого місця.

Саме відкриття Ювілейного 2008-го року відбулося 8 грудня 2007 року — в день великого свята Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. О 9-ій ранку в соборі св. Пія X розпочалася Свята Літургія, яку провадив кардинал Іван Діас, префект Конгрегації з євангелізації народів. У підземному просторі цього собору, збудованому 1958 року, до 100-річчя люрдських подій, вміщається до 20 тисяч прочан одночасно. 60 потужних опор підпирають цей величезний бетонний ковчег. Усі затамували подих. На престолі, овіяна священним ароматом, лежить мовчазлива золота троянда, яку 14 серпня 2004 року подарував печері Массаб'єль Папа Іван Павло II.

З благословення Верховного Римського Архієрея Венедикта XVI кардинал Іван Діас відкрив Ювілейний рік. У своїй проповіді він сказав, що тут, у Люрді, і в усьому світі Діва Марія безнастанно снує сітку своїх духовних синів і доньок, які протистоять диявольським силам зла, тим самим наближаючи перемогу Сина Божого. Непорочна Діва просить про навернення сердець, почитання Пресвятої Євхаристії, щоденну щиру молитву: "... Попросимо Пресвяту Діву, щоб Вона дала нам сили у нашій щоденній боротьбі за повноту нашої християнської віри і за її ласки, які вирізняють саму Діву Марію — безстрашну віру, безмірну радість і безкомпромісну вірність ".

Після Служби Божої прочани вирушили процесією до Печери, співаючи "Ave Maria". Дорогою до Печери прочани зупинилися перед образами Ісуса і Пречистої Діви Марії. Кардинал Діас проказав молитву-прохання: "Маріє, наша Мати, веди нас до джерела радості у покірній відданості Твоєму Синові Ісусові, нашому Спасителеві". У Печері всі поринули в молитву, окрилені благословенням кардинала: "З того часу, як Діва Марія з'явилася Бернадеті, Господи, на цьому місці завжди горіли свічки. Хай це святе місце продовжує бути світлом для людини. І хай Ювілейний рік пробуджує в нас бажання бути світлом завдяки Богові, який є світлом цього світу".

Після цього всі молилися "Ангел Господень".

... У цей час у соборі Люрдської Божої Матері завершувалася Служба Божа. "Через Марію — до Ісуса!" — написано над головним склепінням. Склепіння прикрашене мозаїчними трояндами. Троянди лежали біля ніг Пречистої Діви Марії, коли Вона з'явилася малій Бернадеті. У соборі — незліченна кількість мармурових табличок, якими вкриті всі колони і всі вертикальні площини з написаними на них визнаннями вдячності Матері Божій за отримані ласки і оздоровлення. Вражаюча мозаїчна Хресна дорога Господа нашого Ісуса Христа.

У центрі Люрдського духовного комплексу — собор Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Це перша церква, побудована тут невдовзі після об'яв. Невелика всередині, але така граціозна зовні, вона не лише приковує увагу своєю дзвіницею 70-метрової висоти, яка стрімко спрямована в небо і стала першим штрихом людської історії, але й вражає усвідомленням того, як це творіння рук людських тримається на пустотах загадкової Печери ось уже 130 років. Печера, яку колись заливали води гірської річки, що протікає поруч, — дивовижний витвір природи і льодовикової ерозії. Гірський масив схилився над нею своїми могучими грудьми. Зліва від Базиліки — знаменита Хреста дорога, яка пролягає схилами гір. З нагоди Ювілейного року її суттєво оновили.

О 15:30 на майдані перед печерою розпочалася молитва на Святій Вервиці. Як колись схвильована і вражена Бернадета, усі припадають на коліна. О Все милостива Діво Маріє, зглянься над нами, Твоїми невдячними дітьми, зглянься над грішним світом!

Пізніше на головній площі санктуаріуму з великого екрана до прочан звернувся Святіший Отець Венедикт XVI, Папа Римський, який благословив зібраних, а також прочан у місті Ліоні, які також численно відзначали свято Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

Від початку Ювілею до Великодня щодня можна здійснити 4-етапний Шлях Ювілею, опівдні взяти участь у молитві "Ангел Господень", о 15:30 — розважати Життя і Муки Ісуса Христа на Святій Вервиці, о 17.00 — адорація Євхаристійного Ісуса, благословення хворих, Свята Сповідь, Хресна дорога. У суботи і неділі — незабутня вечірня процесія зі свічками на честь Непорочно Зачатої Діви Марії. У недільні дні відправляється Свята Літургія шістьма мовами.

Це, так би мовити, офіційні заходи. Братство ж св. Пія X, вірне Святій Традиції Католицької Церкви, вшановує 150 -річний Ювілей Люрдських об 'явлень окремо у церкві, яку має у своєму розпорядженні у Люрді. Про це сподіваємося розповісти згодом.

"Благословен грядий во ім'я Господнє!"

Ірина МІШЕЛЬ, Франція, Люрд, Спеціально для журналу "Дзвін з Фатіми"