Перемога сором'язливого Папи

"Італія проти нетерпимості!" 200 тисяч італійців на площі св.Петра солідаризуються з Папою та приносять вибачення за La Sapienza.

20 січня двісті тисяч осіб прийшли на недільну папську молитву Angelus, аби молитися разом із Венедиктом XVI. Двісті тисяч пройшли від Замку Святого Ангела до колонади Берніні, аби опівдні побачити людину в білому, яка з 'явиться у вікні, аби молитися та запросити до діалогу. Тут довговолоса молодь з гітарами, тут священики і монахи, тут дорослі й діти з папськими прапорцями. Сюди прийшли політики — з обох політичних таборів. На осяяній сонцем площі св. Петра — народ Італії, який хоче "пригорнутися" до Венедикта XVI. Це нове "Боже воїнство", це нова партія — Партія віруючих Італії. Це відповідь людей, які люблять Римського Папу.

Ні, тут немає ані крихти політики. Як сказав на передодні кардинал-вікарій Камілло Руїні, "це не мітинг, а молитва, Ватикан не хоче, аби це розцінювалося як тиск". Аналогічну думку висловлює й віце-прем'єр Франческо Рутеллі: "То правда, тут немає жодної політики. Сьогоднішня подія — це щось більше, це жест примирення, знак приязних почуттів римлян до Папи Римського".

Жодних партійних прапорів чи політичних гасел— на площі св. Петра, як каже Хуан Карлос, офіційний представник групи бразильських віруючих, "лише ті люди, які хочуть показати свою приязнь до Венедикта XVI". Зрозуміло, що події навколо La Sapienza не минули безслідно. Достатньо подивитися на саморобні плакати в руках віруючих: " Сон розуму народжує чудовиськ", "Свободу слову Папи!", "Cristo й la vera Sapienza — Христос є справжня Мудрість". Достатньо послухати Кармело Лентіно, керівника однієї з молодіжних організацій: "Це відповідь на нетерпимість!" Або почути ректора Папського Латеранського університету монс. Ріно Фізікеллу: "Це символ того, що слово Папи в будь-якому місці заслуговує на те, аби його почули".

І тепер вони всі дослухаються до слів колишнього університетського викладача Ратцінгера, який каже їм: "Я вітаю всіх, хто прийшов на площу святого Петра, щоб узяти участь у молитві Angelus та висловити свою солідарність. Я закликаю всіх вас завжди поважати думку інших та в дусі свободи й відповідальності шукати істину і добро!"

Массиміліано СКАЛЬФІ, II Giornalle (Італія), 21 січня 2008 р.
(Передрук з " Парафіяльної Газети" від 10.02.2008 p., №3(432)

 

Ватикан покладе край "екстравагантним месам"

Папа Венедикт ХVІ має намір покласти край літургійним зловживанням у Церкві, повідомляє латвійський портал Baznica.info з посиланням на газету La Stampa. Понтифік звернувся до священиків із закликом "служити літургію з гідністю "." Свята Меса — це не шоу", переконаний В енедикт XVI.

La Stampa наводить вислів секретаря Конгрегації божественного культу архієпископа Альберта Малкольма Ранжита, який нагадує, що "меса — це не спектакль, але жертва, дар і тайна", і обіцяє наведення більшого порядку в питаннях, що стосуються її здійснення.

Буде введена безумовна вимога клякання на коліна перед причастям, проповіді не триватимуть довше, ніж 10 хвилин, і повинні бути пов'язані з читанням з Євангелія на конкретний день. Священик повинен вкладати облатку лише у вуста тому, хто причащається, а не в руку. Той, хто причащається, зобов'язаний стояти при цьому на колінах.

La Stampa підкреслює, що хвилювання Ватикану викликане недостатнім пошануванням Євхаристії. "Деякі священики настільки зловживають своєю невиправданою екстравагантністю при здійсненні літургії, немов вона є їхньою особистою власністю, а не приналежністю Церкви", — сказав секретар Конгрегації божественного культу.

часопис "За вільну Україну плюс, № 9 (185)