Ісламська столиця Європи

Через 20 років Брюссель стане мусульманським містом

У Бельгії недавно провели наукове дослідження, результати якого свідчать про те, що вже сьогодні третину населення євростолиці становлять мусульмани.

Навіть більше, у разі збереження наявних тенденцій, експерти застерігають, що у Брюсселя через найближчі два десятиліття є перспектива стати мусульманським осередком у Європі.

Олів'є Серві, соціолог католицького університету в місті Лювен, зауважує: "Мусульмани становлять понад 30 відсотків населення столиці Бельгії. Якщо ситуація в місті не зміниться, Брюссель може дуже скоро стати центром ісламу в Європі. А треба для цього лише 15 — 20 років ".

Олег Гузик, представник інформаційного відділу Ісламського центру "Альраїд", розповів "Експресу" про основні причини збільшення кількості мусульман у Брюсселі та інших містах Західної Європи.

"Найзначніші фактори, які впливають на приріст ісламського населення Заходу, — міграція та народжуваність. Мусульманські сім'ї суттєво різняться від традиційних європейських: вони переважно багатодітні.

Ще одним вагомим фактором стало прийняття ісламу корінним населенням Франції, Бельгії та Великобританії, Ось чому сьогодні так стрімко змінюється структура населення міст Європи", — міркує пан Гузик.

Найбільшою ж особливістю теперішніх процесів ісламізації Європи називають повернення емкрантів з арабського світу до традиційних реліїійних цінностей. Уже понад 75 відсотків мусульман вважають себе людьми віруючими. А раніше "старі" переселенці з мусульманських країн намагались не виявляти своїх релігійних вподобань. Це вони використовували для того, аби якомога швидше адаптуватись до умов життя в країні, до якої переселялись. Безумовно, така зміна настроїв емігрантів не на руку європейським лідерам.

"Річ у тому, що мусульманська молодь стає помітно радикальнішою. Вона схильна заперечувати західні цінності, що незабаром може обернутись соціальним конфліктом. Ще більше насторожує те, що прихильники ісламу прагнуть об'єднуватись у різноманітні організації, які не лише захищають свої права та свободи. Цілі околиці міст стають зовсім не такими, якими вони були ще кілька літ тому. Наприклад, у Брюсселі є квартали, зайшовши в які, важко уявити, що ти в Бельгії", — зауважує фламандська дослідниця Гінд Фраїгі.

Однією із проблем, які спричинили суттєве збільшення мусульман у європейських країнах, є зростання відсотка безробітних. У столиці Бельгії прихильники ісламу становлять понад половину усіх тих, хто сьогодні в пошуку роботи. А це понад 10 відсотків жителів Брюсселя.

"Нині в Західній Європі мусульманська релігія має "мирний" та "сімейний" характер, але ситуація може змінитись. Тому не треба відкидати соціальних вибухів", — наголошує Олів'є Серві.

Католицька Церква взагалі б'є на сполох. А Георг Гаєнствейн, особистий секретар Папи Римського, офіційно заявив про небезпеку ісламізації Європи.

Віталій ЛИТВИН