Празьке Дитятко Ісус в Україні

25 листопада вірні Святої Унійної Традиції біля Традиційної Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської у Львові зустрічали копію чудотворної фігурки Празького Дитятка Ісуса, традиція вшанування якого налічує багато століть. Вона уславилася численними чудами зцілення, навернення, привернення миру в родини, допомогою у перемогах над ворогом. Про ці чуда зібрано багато свідчень і написано багато книг.

Фігурка вперше в історії прибула в Україну, до Львова, подолавши далеку і нелегку путь з Італії.

Вірні попадали на коліна, побачивши, як на феритроні, на чудовому престолі з живих квітів під балдахіном пливло прекрасне Божественне Дитя у царському вбранні, у золотистій короні. Його миле Личко сяяло лагідністю і любов'ю, у лівій Руці Дитятко тримало земну кулю, а лівою Рукою, двома ніжними пальчиками благословляло людей...

До цієї величної події отці Священичого Братства Святого Священномученика Йосафата підготували (уклали і видали) молитовник "Набоженство до Дитятка Ісуса". Це справжня молитовна скарбничка, яка має бути у кожній християнській родині.

Подвійна урочистість того дня тривала в Семінарії довго — на головному престолі були виставлені Найсвятіші Тайни і мощі святого священномученика Йосафата, справа від головного престолу стояла фігура цього нашого Небесного Покровителя, а на тетраподі потопала у квітах копія чудотворної фігурки Празького Дитятка Ісуса. Після Святої Відпустової Літургії і відспіваної суплікації загримів молебень до Дитятка Ісуса: "Величаєм Тя, Младенче Ісусе, і славим Рождество Твоє нашего ради спасенія!" На закінчення цього дня, який розпочав Дев'ятницю до Дитятка Ісуса з Праги, відбулося помазання вірних освяченим єлеєм з лампадки Дитятка Ісуса — на оздоровлення хворих, на просвітлення розуму і серця...

А вже 1 грудня Дитятко Ісус вирушило по традиційних парафіях Яворівщини. І всюди відбувалися численні процесії з участю вірних різних конфесій. Дитятко Ісус кликало всіх, бажаючи пригорнути до Свого Серця і вірних, і невірних християн. Вшанування фігурки Малого Пражанина супроводжувалося скрізь науками, проповідями, розповідями про історію культу Дитятка Ісуса, молебнями на Його честь, дев'ятницями, піснями, помазанням єлеєм.

Отці-кармеліти з Італії, власники фігурки, довідавшись про таку тріумфальну ходу Дитятка Ісуса в Україні, дозволили продовжити її перебування у нас до Стрітення. Безперечно, Дитятко Ісус пробудило нас до інтенсивнішого духовного життя, оживило і скріпило нашу віру, піднесло наші приземлені серця до Господа. У ці нелегкі часи матеріальної скрути та духовної зневіри й розгубленості в Україні Воно прийшло до нас, щоб сказати: "Не бійтеся! Я з вами. Я не покину вас. Чувайте і моліться!"

У січні 2009 року Божого копію чудотворної фігурки Празького Дитятка Ісуса чекають нові маршрути: Рясне-2, Рясне-1 (Львів), Богородчани на Івано-Франківщині, Тернопіль, Винники, Дрогобич, Самбірщина... Спраглі душі живуть очікуванням свята.