Твори дітей на тему: "Як я можу допомогти Ісусові на Хресній дорозі"

Почався Великий піст. Не раз я чула від бабусі, що на цей час потрібно зробити собі якусь постанову і в такий спосіб допомогти Ісусові на Хресній дорозі. Отже, я, не вагаючись, вирішила, що на цілий піст постараюся змінити свою поведінку. Почала допомагати бабусі й мамі, більше часу стала присвячувати урокам та катехизму. Але злий дух не спить. Інколи я забувала, що повинна бути покірною і доброю. Тому я почала молитися у наміренні про допомогу витривати в добрім. Минув деякий час, і моя молитва дала свої плоди. Мені легше стала даватися наука (особливо математика), і я почала вчитися з більшою охотою.

Все ж таки Ісус дуже добрий! Він терпів за нас, за наші гріхи. Тому потрібно Йому віддячитися, допомогти Йому на Хресній дорозі своїми добрими вчинками, постановами та молитвами.

ФЕДИЦЬКА Марта, 9 років

 

Великий піст – це час покути та навернення. Час, коли кожна людина повинна глибше задуматися над своїм життям, своїми вчинками. В час Великого посту кожен повинен зробити конкретну постанову: що я можу зробити, щоб мої стосунки з Богом та ближніми стали кращими, і що я можу зробити для Ісуса Христа, щоб полегшити Його страждання на Хресній дорозі, бо Він страждає та помирає за нас на хресті.

Роздумуючи над тим, як страждання та муки Ісуса Христа стосуються нашого життя, ми бачимо, що Ісус Христос:

- завжди пробачав, а ми завдаємо болю;

- Він служив людям, а ми хочемо, щоб нам служили інші;

- Він – саме Милосердя, а ми, як щось робимо добре, то напоказ – щоб бачили інші;

- Він покірно бере свій хрест, а ми у першихліпших труднощах впадаємо в розпач.

Отже, щоб допомогти Ісусові Христові на Хресній дорозі, я повинна жити у вірі, віддавати Богові свої молитви, бути слухняною та покірною, остерігатися гріха у своєму серці, робити добрі вчинки, бути милосердною та доброю дитиною Божою.

ГОЦІЙ Олеся, 9 років

 

Ще маленькому мама розповідала мені про страждання Ісуса Христа, якого розп’яли на хресті. Я з сумом уявляв собі Його муки, і мені було дуже Його жаль, на очі находили сльози. Коли я з мамою став ходити до церкви, то спочатку добре не розумів, що таке Хресна дорога. Зараз я готуюся до Першого Святого Причастія і вже розумію, заради кого Він терпів і був розп’ятий на хресті. Мені хочеться бути на місці Симона Киринейського, щоб допомогти Ісусові нести тяжкий хрест на гору Голгофту. Але я думаю, що коли буду ходити до церкви на Службу Божу і на Хресну дорогу, молитися вдома, читати духовні книги, добре вчитися, житиму так, як вчив нас Господь Ісус, то цим полегшу Його страждання і муки, які Він прийняв за нас, грішних людей, і дав розп’яти себе на хресті.

ГАРАСІКА Роман, 10 років

 

При І стації ми бачимо Ісуса, який стоїть перед Пилатом, поранений, збитий, з терновим вінком на голові. Пилат, хоч переконаний, що Ісус невинний, однак підписує декрет про смерть. При І стації я можу допомогти Ісусові своєю молитвою, а також якщо не буду осуджувати старших, ніколи не говорити неправди, не обманювати своїх батьків, учителів у школі. Потрібно старатися бути весь час слухняною і не говорити поганих слів. Ніколи не буду тішитися, як побачу, що хтось плаче, що комусь зле, як хтось не вивчив і не зробив домашнє завдання, отримав нижчу оцінку від мене, завжди буду старатися, наскільки в моїх силах, кожному допомогти – чи то вдома, чи в школі. Буду старатися у своєму житті ніколи не засмучувати батьків, не доводити їх до сліз. Завжди, в усіх випадках нашого життя будемо прибігати до Марії, Матері Ісуса Христа, бо Вона є і нашою Мамою.

МИЩИШИН Вероніка, 10 років

 

Ісус Христос був розп’ятий на хресті. Тягар хреста був дуже великий не тільки тому, що він був великий розміром, але й тому, що Ісус Христос ніс наші гріхи, щоб нас відкупити, Він терпів за нас страшні муки і смерть на хресті.

Тому ми маємо любити Господа Бога нашого всім серцем своїм, всією душею своєю, всією силою і всіма думками.

Щоб допомогти Ісусові на Хресній дорозі, треба молитися, терпеливо зносити хрести і тягарі життя. Коли над нами знущаються, робімо, як Ісус Христос робив: відповідаймо їм любов’ю.

Я Ісусові Христові можу допомогти нести хрест: слухати батьків, допомагати їм, робити добро ближнім, не ображатися. Я маю слухати і любити вчителів, бо вони хочуть для мене добра.

У четвертій заповіді Божій сказано: “Шануй батька свого і матір свою, щоб було тобі добре і щоб довго прожив ти на землі”. Це мусимо запам’ятати і цього дотримуватися.

Маю також обов’язок у неділю і установлені свята приходити до церкви і брати участь у Святій Літургії, Хресній дорозі. Не маю бути гордим, що отримав добру оцінку, а подякувати Богові молитвою.

Щоб не завдати Спасителеві терпінь і страждань на хресті, потрібно не грішити, а старатися чинити діла милосердя, допомагати ближнім і дотримуватися заповідей Божих.

ЧАЙКО Віталій, 9 років

 

Час пливе ніби й повільно та непомітно, але як швидко все змінюється! Весна, літо, осінь, зима, а потім все спочатку. Щороку згадуємо Різдво Божого Сина, Його життя, сотворені Ним чуда, потім страждання, смерть і славне Воскресіння.

Ось і настав Великий піст, час розважань страстей Господніх. Час, в якому я повинна застановитися над своїми вчинками, як я ставлюся до батьків, рідних і друзів.

Хресна дорога – це терниста дорога. По якій наш Спаситель проніс свій тяжкий, обтяжений нашими гріхами хрест.

На Хресній дорозі я дуже хочу допомогти Ісусові нести хрест, щоб хоч трохи полегшити Його терпіння. Аби цей хрест став легший, я весь Великий піст присвячу тому, щоб стати кращою, щоб за прикладом Ісуса творити добро, дарувати людям любов. Можливо, іноді на цій дорозі мені буде важко, наприклад, боротися з лінню, відмовлятися від улюблених розваг чи солодощів. Але потрібно згадати, яку незрівнянно більшу жертву довелося принести Ісусові заради мого спасіння.

Хочу бути з Ісусом і в найважливіші дні Його земного життя. Бути з Ним у Великий Четвер, коли Він перемінюватиме хліб у Своє Тіло і вино у Свою Кров, аби залишитися за нами в таїнстві Євхаристії. Також хочу бути з Ісусом у Велику П’ятницю, коли Він нестиме на Голгофту тяжкий хрест і вмиратиме, приймаючи на Себе гріхи мої і цілого світу.

Я хочу подякувати Ісусові за дар спасіння для моєї душі.

СОЛУК Юлія-Марія, 9 років

 

Протягом дня ми виконуємо безліч справ, маємо багато різних клопотів. Інколи забуваємо щось зробити. Однак ніколи не маємо забувати про молитву. Вона повинна бути нашим найважливішим заняттям, тому що це наша розмова з Богом.

Зранку, прокинувшись зі сну, дякуємо Богові за спокійну ніч і просимо благословення на увесь день. Увечері, коли лягаємо спати, дякуємо за прожитий день і молимося за гарний нічний відпочинок.

Кожної неділі я повинна приходити до церкви, щоб взяти участь у Службі Божій. Коли я йду до церкви, то повинна пам’ятати про відповідний одяг, не забути взяти з собою молитовник, вийти з дому вчасно, щоб не спізнитися на Службу Божу.

У храмі я повинна бути уважною, слухати Слово Боже, молитися і співати з усіма, уникати розмов, бути зібраною, стриманою.

Зараз розпочався Великий піст. Протягом усього посту в церкві та вдома я повинна слухати своїх батьків, допомагати їм в усьому, відмовитися від комп’ютера, телевізора, а більше читати духовної літератури, брати участь у Хресній дорозі. Я повинна подумати над своїм життям, щоб з допомогою ревної молитви і посту побороти в собі усяке зло, заздрість, корисливість. Я чиню це з любові до Христа, який задля нашого спасення помер на хресті.

ЛОЗИНСЬКА Юлія, 9 років

 

Ісус Христос пройшов Хресну дорогу і вмер на хресті через наші гріхи. Господь Бог – Всемогутній, всесильний і тому міг би визволити Свого Сина від мук та терпінь. Але, як і наш люблячий Батько, Він приносить у жертву Ісуса для нашого спасіння.

Тому задумаймося над тим, чого навчав Ісус Христос! Виконуймо заповіді Господні, і тоді ми полегшимо страждання Сина Божого та життя людей, що нас оточують.

МУХА Ольга, 10 років

 

Під час Хресної дороги я допомагаю Ісусові своїми постановами. Я постановила собі під час посту більше молитися, слухати маму, вчительку і сестру-монахиню, вдумуватися в те, що вони говорять. А ще я собі постановила кожної п’ятниці відмовляти велику вервицю, щоб допомогти Ісусові.

Я намалювала терновий віночок, як порадила сестра-монахиня: те, що мені не хочеться робити, я маю зробити і на колючці намалювати квітку, а якщо зроблю щось погане – тоді мушу намалювати ще одну колючку. Це я зробила для того, щоб Ісуса не колов той терновий вінок, я хочу применшити той біль. Я вчу всі молитви, які казала вивчити сестра-монахиня. На уроках катехизму стараюся все запам’ятати, дотримуюся десяти Заповідей, кожної неділі ходжу до церкви і молюся перед Ісусом за свої гріхи, перепрошую Його за завданий мною біль.

САВКА Вікторія, 10 років

 

Хресна дорога – це розважання про Страсті Христові. Хресна дорога складається з 14 стацій, і кожна з них закликає нас до покаяння. Перебуваючи на Хресній дорозі, я також можу допомогти Ісусові перенести всі ці терпіння, якщо буду чемною.

На Хресній дорозі ми повинні сердечно каятися і просити милосердя. І стація – “Пилат підписує декрет смерти на Ісуса”. При цій стації я обіцяю говорити завжди правду, щоб не образити Ісуса. ІІ стація – “Ісус бере на свої рамена тяжкий хрест”. Я постановляю гарно вчитися і не нарікати, коли мені не буде щось вдаватися, а завжди брати приклад покори з Ісуса Христа. ІІІ стація – “Ісус Христос упадає перший раз під тягарем хреста”. Я буду старатися допомогти ближньому і не тішитися. Коли комусь погано. ІV стація – “Ісус Хритос зустрічає свою Страдальну Матір”. При цій стації я постановляю, що буду слухати своїх батьків, старших і вчителів, щоб через мене вони не засмучувалися. V стація – “Симеон з Киринеї допомагає Ісусові нести хрест”. Так, я теж можу допомогти Тобі, Ісусе, нести хрест, якщо буду допомагати вдома: помию посуд чи поприбираю у кімнаті, чи допоможу в школі почергувати товаришці. VI стація – “Вероніка обтирає Ісусові обличчя” – коли я проходжу біля церкви чи фігурки, то не буду встидатися, а зупинюся, зроблю на собі знак святого хреста і помолюся. VII стація – “Ісус вдруге падає під хрестом” – не лінуватися, а коли є в церкві Служба Божа, завжди побожно вислухати її, жертвуючи за своїх батьків чи потребуючих. VIII стація – “Єрусалимські жінки плачуть над Ісусом” – завжди дотримуватися того, що пообіцяв. ІХ стація – “Ісус упадає третій раз під тягарем хреста” – хреста свойого я більше не кину, бо хрест є сила, хрест є любов. Обіцяю чемно поводитися під час Служби Божої, не крутитися і не розмовляти. Х стація – “Кати здирають одіж з Ісуса” – не буду у вільний час дивитися телевізор чи гуляти, а піду на Вечірню, почитаю притчі або Святе Письмо. У кожну днину і в кожній потребі ми споглядаємо, Боже, на Тебе. Твої святі Рани є наша надія і спасіння. ХІ стація – “Кати прибивають Ісуса до хреста” – Ісусе, то не цвяхи Тебе прибили, а мої гріхи. Обіцяю поправитися і більше не грішити. ХІІ стація – “Ісус умирає на хресті” – на Голгофті Спаситель вмирає, щоб спасти мене з гріха-неволі, задля цього Він прийняв такі великі терпіння. Я, як розбійник, якого Ти кличеш до себе, поспішаю, Ісусе, до Тебе – о, не відкидай мене зі своєї опіки! ХІІІ стація – “Ісуса знімають з хреста”. – Обіцяю завжди молитися на вервиці і просити Матінку Божу, щоб Вона взяла всіх під свою опіку. ХІV стація – “Ісуса вкладають до гробу” – щоб наше життя не пройшло намарно, берімо приклад з Нього.

За мене теж Ісус страждав і за мої гріхи вмирав, не можу я, Ісусе мій, забути подвиг добрий Твій…

БЕДРИК Марічка, 9 років