Засоби Богородичного культу

Благовіщення Пречистої Діви Марії

“Се бо от нині ублажат мя всі роди” 

Не можливо перелічити всі ласки, які спливають на людство через руки Марії. Скільки душ завдячують Марії своїм спасінням? Скільки душ потягнула Вона прикладом свого життя до наслідування і до високої святості. Правда також і те, що ще багато мільйонів людей не знають чудового імені Марії, не почитають Її, багато людей втратили любов до Неї… Тому про Марію завжди треба буде говорити. “Про Марію ніколи не є забагато”, – каже св. Вернард. Спробуємо тут коротко описати практичні засоби поширення і поглиблення Богородичного культу, які є невичерпним джерелом ласк для кожної християнської душі.

 

Молитва

Молитва – наймогутніший і найбільш поширений засіб Богородичного культу. Найлегше обмірковувати й обговорювати наші справи й наші терпіння з Матір’ю. І мабуть, християни до нікого не моляться так багато і так гаряче, як до Божої Матері.

Перше місце між усіма молитвами займає небом започаткований, а Церквою доповнений Ангельський привіт – Богородице Діво. Цю молитву мусимо промовляти щоденно, в усіх обставинах нашого життя, в усіх душевних і тілесних, дочасних і вічних потребах.

“Ангел Господень” – на згадку Благовіщення Пречистої Діви Марії і Воплочення Божого Сина три Ангельські привіти, зв’язані словами самої Богородиці. За щоденне відмовляння молитви “Ангел Господень” вірні одержують 10 років відпусту, а за місячне відмовляння – повний відпуст.

Вервиця – “народний псалтир”, що складається зі 150 Ангельських привітів. Непорочна Діва Марія, об’являючись у Люрді, а потім у Фатімі, заохочувала людей молитися на вервиці. Під час кожної десятки вервиці маємо розважати якесь таїнство з життя нашого Спасителя чи Його Пресвятої Матері. Глибоке розважання радісних таїнств може навчити сьогоднішню людину, як вона має освячувати свої дрібні щоденні обов’язки і як має любити життя. Розважання страсних таїнств має навчити християнина християнської радості в терпінні. А розважання славних таїнств має на меті розбудити в серці людини, зануреної в дочасні клопоти, тугу за вічними цінностями, дарами Святого Духа та Небом. Так душа, яка роздумує над життям Богородиці і Її Сина, заохочується жити духовним життям і здобувати якнайбільше чеснот.

Акафісти, параклиси, молебні в нашому обряді відзначаються надзвичайною глибиною богословської думки, багатством різноманітних порівнянь та палких закликів і прохань до Богородиці.

Посвята в синівство Пречистої Діви. Після попереднього приготування, окрема людина чи родина спеціальним актом посвячується в синівство Богородиці, просячи про опіку та прирікаючи змагати до християнської досконалості і поширювати Богородичний культ, передусім серед молоді.

 

Гідне святкування Богородичних празників

Для справжнього почитателя Божої Матері кожний Богородичний празник повинен бути днем глибокої душевної обнови з відповідним молитовним приготуванням, Сповіддю і Святим Причастям.

Травень – місяць, посвячений Богородиці. Травневі набоженства з відповідними проповідями мають успішний вплив на поширення Богородичного культу, найперше серед молоді.

 

Марійські книжки і преса

Марійська література повинна знайомити вірних з марійськими догмами, показувати їхній зв’язок з навчанням і життям Католицької Церкви. Особливого розповсюдження заслуговують марійські катехизми для молоді і для дорослих, які в короткій формі питань і відповідей охоплюють усе, чого Церква навчає про Богородицю.

Католицькі народи, які бажають справжнього поширення Богородичного культу, дбають одночасно й за поширення марійської преси – газет і журналів з марійською тематикою.

 

Наслідування чеснот Богоматері

Христові Намісники в різних своїх енцикліках наголошують на тому, що це найважливіший засіб Богородичного культу. Марія є зразком чеснот для усіх станів та осіб різного віку. У своєму житті християни повинні старатися наслідувати чесноти Богоматері, Її побожність, покору, чистоту, віру, любов… Їх зможемо бодай частково осягнути, коли намагатимемось жити з Марією, для Марії і – по змозі – як Марія.

 

Засоби Богородичного культу для родини

Сім’я з Назарета – перша в історії людства, в якій неподільно панував дух Христа. Небесний Отець довірив родині виховувати Ісуса Христа. А оскільки атмосферу родинного дому творить жінка й мати, то Пречиста Діва Марія стала покровителькою родинного життя.

В українським сім’ях Богородицю завжди шанували особливо. Прикрашений вишиваними рушниками образ Богородиці висів на почесному місці, перед ним горіла свічка, а ввечері вся сім’я відмовляла тут спільну молитву.

“Дайте мені матерів, а я з їхньою допомогою обновлю весь світ”, – казав Папа Пій ІХ. У часи, коли суспільство захиталося у своїх основах – у родині, особливо гостро постає проблема виховання добрих матерів для добра дітей і цілої сім’ї. В особі Марії Христос подає нам найкращий ідеал матері. Материнство Марії високо підносить гідність земної матері. Де є справжній культ Марії, там теж є належна пошана до матері.

Добра християнська родина повинна бути огорнута марійським духом. Це означає, що Богородичний культ у християнській родині повинен мати першорядне значення як набоженство і як школа християнського життя. Тому в різний час Папи Римські у своїх енцикліках заохочували членів сім’ї до спільного відмовляння вервиці в родині.

 

Освячування через щоденне виконування обов’язків

Традиція навчає, що земне життя Богородиці було вбоге, наповнене працею і “зберіганням Божих слів у серці”. У скромних умовах і постійних трудах Марія досягала щораз вищого ступеня святості. Якщо хочемо поглибити в собі справжній Богородичний культ, мусимо навчитися поєднувати працю з молитвою та освячувати себе через совісне виконання обов’язків свого стану.

 

Марійська Дружина

Марійська Дружина – станова організація, метою якої є поширення Богородичного культу. Члени Марійської Дружини стараються бути апостолами серед інших з допомогою молитви, слова і доброго прикладу. На українських землях Марійські Дружини започаткував митрополит Йосиф Рутський і в XVII та XVIIІ сторіччях вони охопили всі школи під проводом отців-василіян. Після Першої світової війни у нас було близько 240 Марійських Дружин шкільної молоді, майже 20 Дружин інтелігентного жіноцтва і кільканадцять Дружин селянської молоді. Всіх членів було понад 21 000. Духовні провідники цих організацій можуть розповісти безліч чудесних фактів благородного впливу Богородичного культу на душу української молоді і жіноцтва. Отож, стараймося відновити цей спосіб почитання і поширення культу Пресвятої Богородиці в Україні.

 

Паломництва, прощі, відпусти

Варто подбати насамперед не про зовнішню організацію прощі, а про внутрішню користь і збагачення нашої душі, щоб усі учасники приступили до Святих Тайн і одержали повний відпуст для своєї душі, щоб здійснилися слова єпископа Йосафата Коциловського, ЧСВВ: “Ми прийшли по відпуст, а не тільки на відпуст”.

 

Марійські заходи

Добрим засобом поширення Богородичного культу є виконання та розповсюдження записів марійських пісень.

 

Загальнонаціональні засоби Богородичного культу в Україні

Наш народ одночасно з християнством прийняв і глибоке почитання Пресвятої Богородиці. Князь Володимир збудував величавий храм у честь Пречистої – Десятинну церкву. Як доказ нашої любові до Богородиці, на Східній Україні майже половина всіх храмів, а в Західній Україні майже ? всіх храмів були присвячені Діві Марії.

Українці завжди почитали Богородичні ікони, зокрема почаївську, зарваницьку, крехівську, гошівську. Дбаймо і тепер про те, щоб у кожні хаті був образ Богородиці. Родинні ікони освячують українську хату, вони не дозволяють, щоб у тій хаті діялися недозволені речі.

Посвята народу Божій Матері. Понад 900 років тому володар України Ярослав Мудрий “предал люди своя і град Киев всеславній, скорій на помощ християном святій Богородиці”. Подібно вчинив і князь Володимир Мономах 1111 року. І митрополит Київський та Галицький Йосиф Вельямин Рутський, вписуючись як митрополит до Марійської Дружини в Кракові 1637 року. Так само зробила наша Українська Повстанська Армія, вибираючи своїм святом празник Покрови Пречистої Діви.

Посвятімо себе, свої родини, свої парафії Богородиці.

 

Вселенські (католицькі) засоби Богородичного культу

Немає празника і ні однієї Святої Тайни, в якій не було б марійського елементу в тому значенні, що всі Святі Тайни дають ласку, вислужену мукою Христа, в якій Богомати брала участь як Співспасителька людського роду. Тому ми повинні засвоїти собі ті засоби Богородичного культу, що їх нам подає Церква, і почитати Богородицю з Церквою, в Церкві і так, як Церква.

В Марії ми почитаємо всі ласки й привілеї, якими сам Бог обдарив Її і яких Вона удостоїлася через свою вірність і послух.

Ми повинні зрозуміти, якою є участь Пречистої Діви Марії у справі відкуплення людства, і аж тоді ми зрозуміємо ту правду, що Богородиця стоїть у самому осередку християнства, у самому осередку Христової Церкви на землі. Тому Вона є найкоротшим шляхом до Христа і до самого Триєдиного Бога.

 

За кн.: Отець Іриней Назарко, ЧСВВ.
Поширення культу Богородиці. – Нью-Йорк:
Друкарня “Луна”, 1960. – 48 с.