Великоднє привітання настоятеля Братства для вірних

Христос воскрес!

Під час Великодніх свят ми співаємо пісню, яка має глибокий зміст: “Согласно заспіваймо, веселімся разом днесь”. Ця пісня каже, щоб ми в один голос, єдиним серцем і устами прославили Того, який повстав із гробу, і щоби радість охопила весь світ, людей у різних країнах, на різних континентах, тих, які належать до різних християнських традицій, тих, які мають різні народні звичаї... Бо кожна душа, незважаючи на різницю у мові, культурі, прагне одного – прагне Бога. І ось Бог прийшов до своїх дітей, Бог став одним із нас. Ми не впізнали Його, ми відкинули Його і розіп’яли на хресному дереві. Але Він, можна сказати, не спротивився тому, а навіть, як ми розважаємо на Хресній дорозі, радо зустрів терпіння, з любов’ю прийняв хрест і віддав Своє життя, для того щоб нас наблизити до Себе, об’єднати, благословити. І саме в цьому полягає великий зміст пасхальної радості. Людство, яке терпіло і страждало, відчуло весняний подих. Як навесні усе оживає, так і людська душа, стомлена, прибита, пригнічена, яка плаче і сумує, в цей день не має права плакати, бо Христос приносить духовну радість, Божу ласку, благодать.

Часто люди сприймають великодню радість дещо хаотично: застілля, гаївки, гостини. Хоч це є гарно, я не проти цього, проте ця земна радість триває кілька днів чи тиждень… Воскреслий Христос мусить торкнутися Своєю благодаттю нашої душі, нашого серця, і тоді ми відчуємо справжню велику радість. І тоді вже не буде мати значення, чи ми накриваємо великий чи малий стіл, чи ми є в рідному краю, чи далеко на чужині. Якщо Христос торкнеться нас тією пасхальною радістю, ми відчуємо полегшу у нашому серці та душі, ми відчуємо присмак неба так, як відчули його апостоли на горі Тавор, коли Ісус преобразився. Бажаю собі і всім рідним, близьким, знайомим, тим, які тільки чули про нас, зичу всім, а навіть найбільше – нашим неприятелям, великої пасхальної радості.

У Воскресній Утрені співаємо: “Обіймім друг друга радістю”. Бажаю собі і всім, щоб Серце Христове, яке було пробите копієм Лонгіна, обійняло нас усіх Своєю любов’ю. Бажаю, щоб Милосердний Ісус поблагословив нас. Так деколи прикро, коли дивишся на людей, які в урочисті святкові дні мають поверхневу радість, а навіть радість у гріхах. Це дуже сумно та боляче. Тому зичу кожній родині справжньої радості, а особливо тим родинам, в яких немає взаємної любові, поваги, а є та поверхнева радість. Напевно, не одна мама чекає радості, коли зміниться доля її родини, коли вона почує тепле слово від чоловіка, подяку від дітей… Нехай справжня великодня радість завітає до кожної нашої родини, до кожного серця.

Усім зичу щасливих, благословенних, щедрих на Божу ласку свят Христового Воскресіння! Нехай Воскреслий Ісус, який сказав: “Мир вам”, промовить сьогодні до кожного людського серця, до кожного народу і цілого світу. Нехай людство відкриє свої серця для Божого миру. Тоді ми подолаємо все: і кризи, і страх, і неспокій, які панують у цьому світі. У Воскреслому Ісусі ми знайдемо відповіді на всі болючі питання нашого сьогодення.

Генеральний настоятель
Священичого Братства Святого Священномученика Йосафата
о. Василь Ковпак