Набоженство до Найсвятішого Серця Господа нашого Ісуса Христа. Як підручник для священиків

3. БРАТСТВА І ТОВАРИСТВА НА ЧЕСТЬ СЕРЦЯ ХРИСТОВОГО

1) Товариство винагороджуючого Св. Причастія

Святе Причастіє слід жертвувати у визначений день у такому наміренні: а) щоб у злуці з Пречистою Дівою Марією потішити і винагородити Серце Ісуса в Найсвятішій Євхаристії, зранене людськими зневага ми; б) щоб просити про допомогу у потребах Церкви і Св. Отця; в) за навернення грішників, про збереження і поширення вір в усьому світі, а передусім у своїй вітчизні (Тут виноска: Ширше про це, як і про все Товариство, сказано раніше (Частина 11, Розділ V, Глава 1, 5, 2).

(Члениотримують такі відпусти: Повний відпуст того дня, в якому приймають тижневе або місячне Св. Причастіє. Умови: Відвідання церкви того ж дня і молитва в намі енні св. Отця. Пій 1Х. 9/8 1861 і 18/5 1863. Крім цього, повний відпуст, коли члени після виконання церковної заповіді щодо пасхального Св. Причастія за себе ще раз приймуть Св. Причастіє в час, приписаний для Пасхального Причастія, щоб винагородити за тих, що опускають пасхальне Св. Причастіє. Умови: Сповідь, відвідання церкви і молитва в намір енні Свв. Отця. Лев Х111. 27/7 1880. Також за усопших).

Члени Апостольства молитви отримують ті самі відпусти зап винагороджуючи Св. Причастіє вже тим самим, що належать до Товариства Апостольства молитви, бо це Товариство обіймає у собі також винагороджуючи Св. Причастіє.

2) Архибратство «Святої Години»

(Відпусти: Повний відпуст для всіх членів цього Архибратства раз на тиждень тоді, коли відправлять Святу Годину з четверга на п’ятницю, як про це попередньо сказано. Умови: Сповідь, Святе Причастіє і молитва в наміренні Св. Отця. Св. Причастіє можна прийняти в четвер або п’ятницю. Також за усопших).

Також члени Апостольства молитви прийняли це практикування Святої Години, де і настільки це кому можливе. Рішенням Папи Пія 1Х 13/5 1875 вони отримують ті самі відпусти, що і члени Архибратства Св. Години, якщо відправлять Св. Годину. Папа Лев Х111 своїм Бреве від 30/3 1886 дозволив членам Апостольства молитви цю побожну практику будь-якого дня і в будь-якій годині, згідно з визначенням місцевого Провідника, однак відправляти спільно і прилюдно. І за цей спосіб відправлення наділений повний відпуст під вищеподаними умовами, тобто Сповідь, Св. Причастіє і молитва в наміренні Св. Отця. Члени Апостольства, які відправляють «Святу Годину», чи то приватно, чи в прилюдний спосіб з метою осягнення відпусту, не зобов’язані вписуватися до Архибратства Св. Години.

3) Товариство Апостольства молитви у злуці з Найсвятішим Серцем Ісуса Христа

а) Відпусти 1-го ступеня.

1) Повні відпусти: В день прийняття. Умови: Сповідь і Св. Причастіє; - В день свята Серця Христового, в день Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії; - В довільну п’ятницю кожного місяця за винятком Великої П’ятниці; - В довільному дні місяця. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви і молитва в намір енні Св. Отця (Бреве від 26/2 1861. Також за усопших).

2) Повний відпуст після Св. Сповіді і після Св. Причастія у четвер або п’ятницю, якщо відправили Святу Годину, тобто якщо хтось у час від заходу сонця у четвер до сходу сонця у п’ятницю одну годину проведе в усній молитві або в молитві у думках, розважаючи про смертельну агонію Ісуса в Оливному городі або про інші таїнства Його Страстей (Рескр. від 13/5 1875). Для спільного відправлення Св. Години Провідник апостольства може призначити довільний день у тижні і довільну годину (Бреве від 30/3 1886). Також за усопших.

3) Повний відпуст раз на місяць у день місячного патрона. Якщо ж хтось не може того самого дня, то в довільному дні того ж місяця. Умови: Сповідь і Св. Причастіє (Бреве від 30/3 1886 і Рескр. від 20/4 1882).

4) Повний місяць раз на місяць в день прийняття спільного винагороджую чого Св. Причастія. Цей день визначає місцевий Провідник (Рескр. від 14/1 1877). Також за усопших.

Повний відпуст за поновне прийняття Св. Причастія пасхального в надолуження за тих, що не приймають це Св. Причастіє (Рескр. від 20/4 1882).

5)Неповні (несовершенні) відпусти: 100 днів за кожну молитву або побожний вчинок, виконаний в наміренні, який визначає на кожен місяць Генеральний Провідник (Бреве від 26/2 1861). 100 днів відпусту - скільки разів члени, які носять відзнаку Серця Христового з написом «Да прійдет царствіє твоє» вимовлять ці слова устами або бодай у думці. 7 літ і 7 чотиридесятниць - для тих, що носять цю відзнаку поверх одягу під час прилюдних процесій або упродовж півгодини під час виставлених Найсвятіших Тайн. Всі ці відпусти під 5) можна жертвувати також за душі в чистилищі.

б)Відпусти 2- ого ступеня.

Члени цього ступеня доступають тих самих відпустів, що і члени 1-го ступеня, якщо виконують обов’язки 1-го ступеня, а крім того, отримують кожного дня 300 днів за кожне відмовлення 1 Отче наш і 10 Богородице діво згідно з місячним наміренням (Пій Х. 6/10 1903). – Повний відпуст: В свято молитви Господа нашого Ісуса Христа в Оливному городі, тобто вівторок по сімдесят ниці, в суботу по восьмидневнім попразденстві Божого тіла, тобто в свято Серця Пречистої Діви Марії (Состраданіє), в середу перед третьою неділею по Великодніх святах, тобто в свято св.. Йосифа як покровителя Католицької Церкви. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви Товариства або парохіяльної і молитва в наміренні Св. Отця (Рескр. Від 24/8 1884). Всі ці відпусти можна жертвувати за душі в чистилищі.

в) Відпусти 3-ого ступеня.

Члени 3-го ступеня, якщо вони поділені на кружки по 7 або по 30 і приймають винагороджуюче Св. Причастіє тижневе чи місячне у визначений день (кожен член зокрема), стають тим самим членами Товариства винагороджую чого Св. Причастія і отримують ті самі відпусти, які надулені цьому товариству. Ці відпусти були наділені членам 3-го ступеня Апостольства молитви на 10 років через Бреве від 9/11 1911.

Відпусти: 1) Повний відпуст раз на тиждень або раз на місяць у день прийняття винагороджую чого Св. Причастія з умовами: Сповідь, відвідання церкви і морлитва в наміренні Св. Отця (Бреве від 9/8 1861 і 19/5 1868). Хто в означений для себе день не може приймати правильно винагороджуюче Св. Причастіє, той може вибрати інший день у тижні у відповідному місяці (Бреве від 7/7 1864). Члени, які можуть лише в неділю приймати винагороджуючи Св. Причастіє, мають бути вписані на певні визначені неділі місяця. Члени в домах законних, котрі не можуть довільно розпоряджатися днями Св. Причастія, осягають відпуст у день, в котрому спільно приймають Св. Причастіє (Рескр. від 19/1 1868).

2)Повний відпуст у день, в якому члени по черзі мають приймати Св. Причастіє чи то тижневе, чи місячне. Всі ці відпусти під 1) і 2). Також за душі усопших.

3) Повний відпуст у годині смерті під звичайними умовами (Бреве від 10/2 1882).

4)Два інші повні відпусти винагороджую чого Св. Причастія (див. відпусти 1-го ступеня під 4). Крім цього, члени 3-го ступеня доступають всіх інших відпустів 1-го і 2-го ступенів, якщо виконають обов’язки цих ступенів.

г) Відпусти ревнителів і Ревнительок.

Ревнителі і Ревнительки, крім усіх вищенаведених відпустів, доступають ще таких відпустів: 1) якщо спільно приймають Св. Причастіє у наміренні Св. Отця, Церкви і потреб людських душ; 2) повні відпусти в дні їх посвячення, якщо свій ревнительський хрест, прикрашений Серцем Христовим, носять на грудях назовні; 3) двічі до року, якщо своє посвячення відновляють. Всі ці відпусти під 1), 2) і 3) можна жертвувати також за усопших. Крім того, ще двічі кожного місяця повні відпусти, а саме: 3 1 29 січня, 1 і 13 лютого, 9 і 19 березня, 5 1 30 квітня, 4 і 25 травня, 3 1 29 червня, 22 і 31 липня, 4 1 28 серпня, 15 і 29 вересня, 4 і 15 жовтня, 11 і 29 листопада, 13 і 27 грудня (Рескрипт від 13/4 1862 і 14/6 1877). 4) Неповний відпуст 300 днів кожного року, коли їх зійдеться двоє або троє (дві або три) з метою, щоб себе взаємно заохотити до поширення слави Божої (Рескр. від 13/4 1862).

д) Привілей.

Всі провідники товариства Апостольства молитви мають повноваження наділяти Папськими відпустами хрестики, різні вервиці, медалі тощо, а вервиці також відпустами св. Бригіди. Цей привілей був спочатку уділений на 5 літ з певними застереженнями, а відтак через Бреве Пія Х від 11/12 1909 уділений на подальші 10 років і без застережень.