Повернений із забуття

(Духовий оркестр як природний компонент урочистого Богослужіння)

Уже не раз доводилося чути: “О, як то гарно все відбувається в церкві в Рясному, які там чудові різні набоженства, які багатолюдні прощі і Хресні дороги, які величаві відпустові Святі Літургії під час храмового празника Святих Апостолів Петра і Павла, які сумлінні священики там працюють, як невтомно піклуються вони спасінням наших грішних душ”. А одна побожна пані з Львівщини якось зізналася: “Маю біля Судової Вишні власний будинок, хороше обійстя, але все те віддала б я без жалю, щоб жити бодай у гаражі в Рясному, аби мати змогу щодня бувати в цій прекрасній церкві на Богослужіннях”.

Повністю солідаризуюся з міркуваннями цієї пані. Справді, коли беру участь у Святих Літургіях, Хресних дорогах, урочистих процесіях до чотирьох Престолів (з кожним роком все чудовіших), у травневих набоженствах до Непорочного Серця Матері Божої (Маївки) і в червневих набожествах до Найсвятішого Серця Христового (Червівках), у нічних адораціях, прощах; коли слухаю повчальні проповіді, глибокі змістом реколекційні науки чи обмін думками з приводу різних книжок (як це було під час закритих реколекцій для жінок у липні 2009 р. Б. в Рокитному), щоразу ніби наново відкриваю для себе красу, багатство і різнобарвність нашого греко-католицького обряду, не втраченого, не занедбаного, не зміненого, не забутого і відкиненого, а відродженого і з любовю плеканого тут, у Рясному.

Цьогорічне Різдво у храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла в Рясному подарувало нам, вірним Святої Традиції, унікальну можливість бути свідками відродження ще однієї давно забутої (а тому дуже багатьом, в тому числі й духовним особам, зовсім не відомої!) оздоби-перлини наших греко-католицьких Богослужінь, а саме: водночас із чудовим хоровим співом звучання не менш чудового духового оркестру.

Належить скласти щиру подяку отцеві-настоятелеві Василю, котрий у своїй бібліотеці віднайшов цю “золоту зернину”, цю докладну інформацію про те, хто, де, як і коли впровадив цю практику супроводу Богослужінь духовними мелодіями у виконанні духового оркестру.

Особливого чару і краси набувають урочисті Богослужіння (Різдвяні, Великодні, відпустові), супроводжувані духовим оркестром. Це незаперечне.

З усією сердечністю бажаю реґентові і всім учасникам духового оркестру Божого благословення і наснаги в їхній благородній праці для відродження такої цінної і чудової прикраси наших Богослужінь. Сподіваюся, що традиційні греко-католицькі парафії підтримають цю “першу ластівку” – духовий оркестр із Рясного і теж докладуть зусиль до створення своїх духових оркестрів. Талановита молодь буде тільки радіти від цього.

Щиро дякую Богові у своїх молитвах, що привів мене сюди, до Рясного, де знаходжу постійну радість у спілкуванні, розраду і підтримку (як і – щонайважливіше! – співчутливу молитву) в життєвих труднощах, де маю рідкісну нагоду долучитися до відродження духовності і правдивої віри наших батьків, висловити свої враження.

Шановний читачу! Пізнавай, люби, шануй і зберігай багату традицію духового життя і обряду нашої Греко-Католицької Церкви. Сприяй її відродженню і утвердженню в нашому народі, з розумінням і довір’ям сприймай усі заходи традиційних отців-душпастирів, скеровані на її поширення, підтримуй і допомагай своєю діяльною участю. Бо саме завдяки їй наша віра, духовність, наш народ і край збереглися і витривали упродовж усіх лихоліть, які вирували над нашою землею. І тільки завдяки їй ми зможемо зберегтися й надалі.

Ганна Савчук,
парфіянка храму Свв. Верх. Апп. Петра і Павла