Наша віра - наше серце

12 грудня в містечку Івано-Франкове відбулася небуденна подія: греко-католицька громада урочисто відзначила 180-річчя побудови мурованого храму Господнього Вознесіння і 20-річчя повернення його в лоно УГКЦ. У зв'язку з цим організаційний комітет на чолі з о. Андрієм Ковалем попередньо опрацював велику програму свят­ку­вань. Урочи­стостям передува­ла молитовна акція: Дев'я­тни­ця до Божого Прови­діння - як подя­ка Господу Богу за Його опіку і отримані ласки для парафії і всього українського народу.

В сам день юві­лею, 12 грудня, урочи­сто­сті розпочалися по­дячною відпустовою Св. Літургією, яку від­правили священики Свя­щеничого Брат­ства Святого Священномученика Йосафата за участю сотень вірних.

Продовжилося святкування по обіді урочистою академією під гаслом "Ми при вірі мем стояти лиш католицьких батьків!", під час якої священики і вірні поділилися своїми спогадами, враженнями, розпо­відями про історію церкви і її громади, про духовне життя парафії.

Адміністратор храму Господнього Вознесіння отець Василь Ковпак розповів про перші кроки відродження парафії у 1990 році, охарактеризував історичні і політичні обставини, що мали місце в цей період її переходу в лоно УГКЦ.

Проблеми і структуру УГКЦ та її духовне життя на різних історичних етапах окреслив у своїй промові отець Андрій Коваль.

Голова парафіяльної ради, заслужений художник України Богдан Сойка представив фахову глибоку історичну довідку про заснування греко-католицької церкви у містечку Янові.

Від молоді слово мав питомець Традиційної Духовної Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської брат-семінарист Олексій Кошла, який висвітлив роль духовенства у формуванні і вихованні молодого покоління вірних Святої Унійної Традиції.

Надзвичайне за­цікавлення викли­кав виступ найстаршого члена парафі­яльної ради Євгена Корніць­кого. У його спогадах по­ста­ла велична ка­р­тина па­ра­­фі­­­­яль­ного життя храму Госпо­днього Вознесіння: як тра­диційні священики через різні релігійні практики і духовні вправи (реколекції, набоженства, Хресні дороги, відзначення історичних дат і релігійних свят) виховують і утверджують своїх парафіян у вірності вірі батьків.

Молодь парафії до цих знаменних дат підго­тувала і показала театралізований виступ "Сила віри в часи підпілля".

Перебіг урочистої академії супроводжував чудовий спів парафіяльного хору храму Господнього Вознесіння під керівництвом п. Івана Шаблінського.

Завершилося святкування переглядом відео­матеріалів про 20-річний непростий шлях розвитку парафії, який показав присутнім член парафіяльної ради, голова Громадського комітету із захисту Святої Унійної Традиції УГКЦ "Щит Святої Унії" Володимир Пелещак.

Детальніше про ювілейні святкування в смт Івано-Франкове читайте в наступному номері журналу.