Надзвичайний Святий Рік Милосердя

Ювілейний Рік для спільноти Католицької Церкви проголошує Папа своїм відповідним документом, який називається "булла". Булла мусить мати назву, яка безпосередньо стосується теми Святого Року. Рік, який розпочинається 8 грудня 2015 року, Папа Франциск окреслив буллою MisericordiaeVultus, що перекладається як "Обличчя милосердя". Відзначення цього Року завершиться в урочистість Христа - Царя Всесвіту 20 листопада 2016 року.

Як завжди, інавгурація Ювілейного Року здійснюється символічним відкриванням Святої Брами в базиліці Святого Петра у Ватикані, що здійснює особисто Папа. Ця брама буде відкритою тільки під час тривання Святого Року, в інші періоди вона замурована. Відкривання Святої Брами - символ великої любові Бога, який широко відчиняє нам браму спасіння.

Відпусти в Рік Милосердя пов'язані з певними місцями. Пошукаймо тих місць, довідаймося, чи далеко вони від нас, як можна до них дістатися. Накреслімо для себе план розвитку нашої віри, нашої молитви. Можливо, знайдеться в ньому місце для прощі до одного зі згаданих місць? І по можливості найкраще приготуймося до Тайни покаяння і Святого Причастя, оскільки, як навчає Катехизм Католицької Церкви, відпусти тісно поєднані саме з цією Тайною. Відпусти можна жертвувати за душі, терплячі в чистилищі, за навернення грішників, за наші родини, за народ, за Батьківщину, за припинення війни і в багатьох інших наміреннях.

ОФІЦІЙНА МОЛИТВАНА ЮВІЛЕЙНИЙ РІК МИЛОСЕРДЯ

Господи Ісусе Христе, Ти навчав нас бути милосердними, як Небесний Отець, Ти сказав нам, що той, хто бачить Тебе, бачить Його. Покажи нам Своє обличчя, і будемо спасенні.

Твій погляд, наповнений любов'ю, визволив Закхея та Матея від рабства грошей; блудницю та Марію Магдалину - від того, щоб шукати щастя лише у створінні; спонукав Петра плакати після зради та запевнив рай розкаяному розбійникові. Вчини, щоби кожен з нас вислухав, немов звернене до нього, слово, яке Ти сказав самарянці: "Якби ти пізнала дар Божий!"

Ти - видиме обличчя невидимого Отця, Бога, Який виявляє Свою всемогутність, насамперед, у прощенні й милосерді: вчини, щоб Церква стала у світі видимим обличчям Тебе, свого Господа, воскреслого у славі.

Ти бажав, щоб Твої служителі також були зодягнені у слабкість, щоб відчувати справедливе співчуття до тих, які перебувають у незнанні або помиляються: вчини, щоб кожен, хто приступає до одного з них, відчув, що Бог його чекає, любить та прощає.

Пошли Твого Святого Духа та посвяти всіх нас Його помазанням, щоб Ювілей Милосердя став роком Господньої благодаті, а Твоя Церква з оновленим ентузіазмом могла нести бідним добру новину, звіщати ув'язненим та пригнобленим свободу, а сліпим повертати зір. Просимо цього за заступництвом Марії, Матері Милосердя, у Тебе, що живеш і царюєш з Отцем і Святим Духом на віки вічні. Амінь.